Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Η Ορθοδοξία είναι εναλλακτική πρόταση ζωής»



Για το  μήνυμα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο άνθρωπο και για την εναλλακτική που δίνει στις προκλήσεις της σημερινής εποχής μίλησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Διαδικτυακή Θεολογική Σύναξη που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και η Ορθόδοξη Διαδικτυακή Πύλη «Πεμπτουσία» με αφορμή την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

«Η κεντρική θέση των εικόνων στη ζωή του λαού το Θεού και ο ασπασμός αυτών στόματι και καρδία δεν είναι απλώς μία πτυχή της Ορθοδόξου λαϊκής ευσεβείας άνευ θεολογικής ουσίας. θεολογικό θεμέλιο της εικόνος είναι το μυστήριο της ενσάρκου Θείας Οικονομίας»  τόνισε ο Παναγιώτατος και υπογράμμισε» Κάθε εικόνα υπενθυμίζει προς τους πιστούς ότι η πτώσις δεν είναι η φυσική κατάσταση για τον άνθρωπο αλλά η ακροτάτη αλλοτρίωσή  του».

«Παρελαύνουν αυτή τη στιγμή ενώπιον των οφθαλμών μας αι μορφαί των προσφύγων από την ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, οι οποίοι προ αιώνος περίπου μετέφεραν εικόνες από τους ναούς και τα εξωκλήσια και από τα εικονοστάσια των σπιτιών των δια να τα διασώσουν ως το πολυτιμότερον κειμήλιον, ως το ουσιασικό στοιχεία της ταυτότητάς των» είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης και κατέληξε λέγοντας:

«Η Ορθοδοξία είναι η πιστότης εις  την παράδοση των Αποστόλων και των Πατέρων. Είναι η Ορθή Λατρεία του Θεού και το Χριστοπρεπές ήθος, η διακονία της αγάπης»

«Η Ορθοδοξία είναι πάντοτε δυναμική, ποτέ στατική. Ζώσα και ζωοποιός. (…) Η Ορθοδοξία είναι ένα ελπιδοφόρο σημείον, μια εναλλακτική πρόταση ζωής, η φωνή του Ουρανού εις την σύγχρονο πλημμυρίδα των εικόνων εις την εποχήν της λεγομένης οπτικής επαναστάσεως και των δισεκατομμυρίων ανθρώπων κολλημένων όπως λέγεται εις την οθόνη της τηλεοράσεως και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στη σύναξη συμμετείχαν επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο Γέροντας Εφραίμ Ηγούμενος της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ο Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης και ο Καθηγητής ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδης, οι οποίοι εμβάθυναν στο θεολογικό περιεχόμενο της εορτής και εστίασαν στον θεραπευτικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας για τον σύγχρονο άνθρωπο, μέσα από το σωστικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Στη συζήτηση που διεξήχθη συμμετείχαν, επίσης, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι από διάφορα μέρη του κόσμου, που στο τέλος έθεσαν ερωτήσεις.

Αυτοί ήταν οι:

  • Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων,
  • Πρωτοπρεσβύτερος π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και στέλεχος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,
  • π. Ανανίας Kahila, Αρχιμανδρίτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Υποψήφιος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • Πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξιος Torrance από τις ΗΠΑ, Καθηγητής Βυζαντινής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame,
  • Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού, Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και Άρχων Ιερομνήμων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας,
  • Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Belesi της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας, συνεργάτης του Μητροπολίτη κ. Νικηφόρου,
  • Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ από τις ΗΠΑ, Bincent De Deese
  • Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ από την Ρουμανία, Robert State
  • Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Ερευνήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ από την Ρουμανία, Andra Juganaru
  • Πρωτοπρεσβύτερος, π. Αντώνιος Melhi Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Μπαλαμάντ, Λίβανος

Συντόνισε ο Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης.