Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η μνημόνευση Επιφανίου και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας



Την αυθαίρετη και αιφνιδιαστική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ να μνημονεύσει κατά τη χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης, Παγκρατίου, τον «Ουκρανίας Επιφάνιο» και στην ουσία να αναγνωρίσει, στην πράξη, το Ουκρανικό αυτοκέφαλο, χωρίς την συγκατάθεση των μελών της Ιεράς Συνόδου, κλήθηκε να σχολιάσει στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Κύπρου ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Χρήστος Κ. Οικονόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απερίσκεπτη αυτή ενέργεια του Προκαθημένου της κατά Κύπρον Εκκλησίας προκαλεί έντονη δυσφορία, καθώς και ευρύτατες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο νησί, σε μια εποχή που επιβάλλεται η ειρήνη και ομοψυχία των συνεχιζόμενων και συνεχώς διογκούμενων απειλών της Τουρκίας.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η ενέργεια αυτή είναι αντιεκκλησιαστική και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των Ιερών Κανόνων και του Συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας. Την χαρακτήρισε, μάλιστα, άκυρη, άκαιρη και εθνικά επιζήμια και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα και να συγκληθεί, προς τούτο, η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να επιληφθεί του θέματος αυτού και να αποφασίσει ανάλογα.