Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Εορτή του Αγίου Φανουρίου στο Ηράκλειο Αττικής



Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Ηράκλειο, όπου πλήθος πιστών προσήλθε ευλαβικά στην εορτή για να τιμήσει την σεπτή μνήμη του Αγίου.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο τέλος του Εσπερινού και μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις φανουρόπιτες που οι πιστοί προσέφεραν προς τιμήν του Αγίου για ευλογία και αγιασμό των ιδίων και των οικείων τους και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο μαρτυρικό βίο του Αγίου Φανουρίου, αλλά και στη σπουδαιότητα και αξία των Αγίων Μαρτύρων στη ζωή της Εκκλησίας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 27 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Μθ. ιθ’ 16-26), τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Απαραίτητη προϋπόθεση για όλους μας, εάν θέλουμε να τηρήσουμε τις εντολές του Θεού και να είμαστε πραγματικοί Χριστιανοί είναι η αγάπη μας προς τον ίδιο τον Θεό και προς τους συνανθρώπους μας και αυτή η αγάπη είναι το μέτρο, μέσα από το οποίο ο Θεός κρίνει τον άνθρωπο», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την προσπάθεια που απαιτείται από τον άνθρωπο προκειμένου να κερδίσει τη σωτηρία του. Όλοι μας καλούμαστε να εντείνουμε τον αγώνα μας και να αντιληφθούμε ότι και με τη δική μας προσπάθεια, αλλά και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος θα μπορέσουμε να αξιωθούμε αυτής της χαράς, αρκεί να βάλουμε μέτρο την αγάπη για το Θεό, την αγάπη για το συνάνθρωπο».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις φανουρόπιτες, ευχόμενος προς όλους ο Άγιος Φανούριος να πρεσβεύει προς Κύριον και να φανερώσει σε όλους μας το δρόμο που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του.