Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η Αγία Σκέπη της Παναγίας: Θαύματα και εμφανίσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου στο μέτωπο το 1940



Σήμερα, την 28η Οκτωβρίου, αυτή την λαμπρή ημέρα εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας, όλοι οι Έλληνες πολίτες απανταχού της οικουμένης, γιορτάζουμε το βροντερό "ΟΧΙ" που ακούστηκε από τα χείλη όλων.

 

από την Αθηνά Ισιγόνη

Οι ηγέτες της Πολιτείας εκείνης της περιόδου, όλοι οι Έλληνες με μπροστάρη την Ορθόδοξη Εκκλησία μας,αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε την "Από τα  "κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά" ελευθερία μας για μια ακόμη φορά ενάντια στον πιο σκοτεινό εχθρό ολόκληρης της ανθρωπότητας, τον Αδόλφο Χίτλερ και τον ναζισμό, που άπλωνε τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την Ευρώπη σκορπώντας τον όλεθρο.

Την λαμπρή αυτή ημέρα, η εκκλησία μας, εορτάζει και τιμά το Θαύμα της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου , όπου με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά διαβάζεται κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το παρακάτω απόσπασμα:  «Τη αυτή ημέρα την ανάμνησιν ποιούμεθα της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας ήτοι του Ιερού Αυτής Μαφορίου, του εν τω σορώ του Ιερού Ναού των Βλαχερνών, ότε ο Όσιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός κατείδεν εφηπλωμένην Αυτήν άνωθεν και πάντας τους ευσεβείς περισκέπουσαν.» 
  
Οι περήφανοι Έλληνες που πολέμησαν για να υπερασπίσουν τα εδάφη και την ελευθερία της πατρίδας, έχουν πάμπολλες αναμνήσεις και ιστορίες από Θαύματα της Παναγίας, που τους έδωσε τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν να πολεμούν. Έτσι λοιπόν, η Εκκλησία μας αποφάσισε το 1952 να καθιερώσει τον εορτασμό της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, αντί την 1η Οκτωβρίου,στις 28 Οκτωβρίου. 
 
Μια συγκινητική ιστορία από το μέτωπο του πολέμου το 1940, αποκαλύπτει την εμφάνιση της Παναγίας στο 51ο τάγμα Ελλήνων στρατιωτών, που πάλευαν σκληρά και με αυτοθυσία να κρατήσουν άμυνα στην κορυφογραμμή Ροντένη. Επί πολλές μέρες, κάθε βράδυ, το εχθρικό πυροβολικό έβαλλε ακατάπαυστα κατά των θέσεων του ελληνικού τάγματος σκορπώντας τον θάνατο. 'Ηταν ελάχιστα αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν οι Έλληνες στρατιώτες, αφού τα πυρά ήταν πολύ ισχυρά και πυκνά.
 
Σε κάποια στιγμή απόγνωσης ,εν μέσω βομβαρδισμών και βλέποντας τους άντρες του να χάνονται ο ένας μετά τον άλλον,  ο ταγματάρχης Πετράκης επικαλέστηκε με δυνατή φωνή την Παναγία: " Παναγία μου, βοήθησε μας, σώσε μας..." Τότε, ένα φωτεινό σύννεφο σύννεφο έκανε την εμφάνιση του και το δυνατό φως στάθηκε πάνω από ένα φαράγγι για αρκετή ώρα.
 
Μόλις είδαν το Θαύμα , ο Ταγματάρχης και οι στρατιώτες έκαναν το σταυρό τους και έστειλαν σήμα στην ελληνική πυροβολαρχία να στρέψει τα κανόνια της προς το μέρος που στεκόταν το φως με την ελπίδα πως εκεί ήταν κρυμμένο το εχθρικό πυροβολικό. Πράγματι, το ελληνικά κανόνια πέτυχαν τον  στόχο τους και τα εχθρικά πυρά σταμάτησαν!
 
Οι μαρτυρίες και οι ιστορίες Ελλήνων που πολέμησαν, είναι ατέλειωτες για την εμφάνιση της Παναγίας στις κορυφογραμμές των βουνών, οπλίζοντας τους με δύναμη να παραταχθούν μπροστά στον εχθρό και να τον απωθήσουν. Το βροντερό "ΟΧΙ" των Ελλήνων ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου και με τη βοήθεια της Παναγίας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, αλλά και μετέπειτα στην σκληρή περίοδο της ναζιστικής κατοχής , η αθάνατη ελληνική ψυχή θύμισε σε όλους πως " Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία".