Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χωρίς λιτανείες θα εορτάσουν μεγάλα προσκυνήματα της πατρίδας μας την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου



Η πανδημία του κορωνοϊου έχει μεταβάλει φέτος το λατρευτικό πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό καθώς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του ιού απαγορεύουν τις λιτανείες.

Έτσι μετά το διαφορετικό Πάσχα και τον διαφορετικό Δεκαπενταύγουστο που περάσαμε φέτος με χωρίς λιτανείες θα εορταστεί και η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζουν αρκετά μεγάλα προσκυνήματα της πατρίδας μας.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωνε ότι παρατείνεται η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας έως και τις 31 Αυγούστου τονίζοντας πως εξακολουθούν να ισχύουν οι ΚΥΑ για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τους περιορισμούς του αριθμού των ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες τελετές, καθώς επίσης και για την αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω διενέργειας πομπής. Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τις Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας.

Με την τήρηση των μέτρων ο εορτασμός της Αποδόσεως της Κοίμησης της Θεοτόκου

Την προσεχή Κυριακή 23 Αυγούστου η Εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στον τόπο Έβρο πανηγυρίζει το μοναστήρι της «Παναγίας του Έβρου», στην Μάκρη. Το μοναστήρι της Παναγίας αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για την ευρύτερη περιοχή επειδή, αθόρυβα και σεμνά, χαρίζει τις πνευματικές του ευεργεσίες σε πολλούς συμπατριώτες μας και σκεπάζει με τις προσευχές των αδελφών, τα προβλήματα και τις ανάγκες της επαρχίας. «Η τέλεση των ακολουθιών θα γίνει σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έχει προσδιορίσει το Υπουργείο Υγείας», αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Για το λόγο αυτό και για την προστασία της υγείας των πιστών, η Ιερά Μητρόπολη θα τελέσει την πανήγυρη της Ιεράς Μονής ως εξής:

Σάββατο 22 Αύγουστου: 6.30’ μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ανθίμου /9.00’ μ.μ. – 12.00 τα μεσάνυχτα: Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ανθίμου.

Κυριακή 23 Αυγούστου: 7.00’ – 10.00’ π.μ.: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Η Παναγία του Έβρου 

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Θράκης είναι και αυτό της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος στη Ροδόπη το οποίο κάθε χρόνοι συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητές. Φέτος διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός και εκεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν. Των Ιερών ακολουθιών θα προεξάρχει το διήμερο 22 – 23 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Παλαιότερος εορτασμός στη Παναγία Φανερωμένη Βαθυρρύακος 

Στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης επίκεντρο αποτελεί η Παναγία Φανερωμένη που τιμάται στις 23 Αυγούστου. Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί πως εξαιτίας των τελευταίων υγειονομικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύει η λιτανεία της Παναγίας Φανερωμένης, που κάθε χρόνο συγκέντρωνε εκατοντάδες πιστούς, δεν θα πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, καλεί τους πιστούς που θέλουν να προσκυνήσουν την Ιερά εικόνα της Παναγίας και να λάβουν τη χάρη της να προσέρχονται στο ναό και πριν τη πανήγυρη προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Η Θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ν. Μηχανιώνας

Η Ιερά Μονή Προυσού στην Ευρυτανία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα πανελλαδικά και πανηγυρίζει και αυτή στις 23 Αυγούστου, αν και δεν έχει γνωστοποιηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα σχετικά με φετινό εορτασμό από την επίσημη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και εκεί αναμένεται να τηρηθούν να προβλεπόμενα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου ενημέρωσε ότι το φετινό «Οδοιπορικό» στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Χιολομοδίου θα αντικασταθεί με Εσπερινή Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό Covid-19.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ανακοινώνεται στους ευσεβείς Χριστιανούς ότι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού εφέτος, και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας της Φανερωμένης Χιλιομοδίου, δεν θα λάβει χώρα το από ετών καθιερωμένο «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», δηλαδή η λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, δια μέσου του δάσους, από το παλαιό Μοναστήρι στην νέα Μονή, αλλά αντ᾿ αυτού θα πραγματοποιηθεί εσπερινή Θ. Λειτουργία την Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 και ώρα 19:30 προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου  κ. Διονυσίου. Μετά το πέρας της βραδινής Θ. Λειτουργίας θα τελεσθεί Ι. Παράκληση στην Παναγία μας. Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 το βράδυ θα τελεσθεί πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου. Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2020, ημέρα της πανηγύρεως της Ιεράς Μονής «Παναγία Φανερωμένη» Χιλιομοδίου θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Η συμμετοχή των Πιστών στις ανωτέρω Ι. Ακολουθίες θα αποτελέσει αφορμή αγιασμού, ευλογιών και απόδοση σεβασμού και ευγνωμοσύνης στο Πανάγιο Θεομητορικό Πρόσωπο, που τόσο εκφραστικά και ευλαβικά έχει αποτυπωθεί εδώ και αιώνες στο θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας Φανερωμένης».

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Χιολομοδίου