Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

«Επιλεκτική» καταγραφή των αποφοίτων κληρικών από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες απαιτεί το υπ. Παιδείας – Δυσαρέσκεια στην Ιεραρχία



Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις στον χώρο της Εκκλησίας και των ΑΕΑ, τις οποίες πρώτο ανέδειξε το ope.gr, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων φαίνεται να υπερβάλλουν εαυτούς ως προς τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έδειξε την πρόθεσή της να βρεθεί η χρυσή τομή για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ΑΕΑ με τον ορισμό τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής η οποία θα έχει αναλάβει τον διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το γεγονός αυτό, όμως, οι εν λόγω υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας το παρακάμπτουν απαξιωτικά και συνεχίζουν τις μεθοδευμένες προσπάθειες προκειμένου να δείξουν τεχνηέντως ότι η ύπαρξη των ΑΕΑ είναι «περιττή» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τελευταίο ιταμό χτύπημα αποτέλεσε η χθεσινή ενέργεια να αποσταλεί έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το οποίο οι Ιερές Μητροπόλεις υποχρεούνται να αποστείλουν, μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 (διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα!), τον αριθμό όσων αποφοίτων Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών χειροτονήθηκαν και διορίστηκαν σε θέση Κληρικού αποκλειστικά μετά την αποφοίτησή τους την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από το 2010 μέχρι το 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσοι απόφοιτοι των Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών των ΑΕΑ χειροτονήθηκαν το χρονικό διάστημα πριν την εισαγωγή τους σε αυτές δεν θα συνυπολογιστούν, όπως και όσοι διορίστηκαν σε θέση Εφημερίου πριν εισαχθούν σε Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών των ΑΕΑ. Επίσης, από την διαδικασία αποκλείονται όσοι εισήχθησαν με κατατακτήριες εξετάσεις ή όσοι επέλεξαν να κάνουν εξομοίωση του πτυχίου τους στις ΑΕΑ. Με αυτόν τον υπόγειο τρόπο θα μειωθεί καταφανώς ο αριθμός των εν ενεργεία κληρικών, των προερχομένων από τις ΑΕΑ, οι οποίοι στελεχώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος και όχι μόνον, ώστε να φαίνεται ότι οι ΑΕΑ δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίον ιδρύθηκαν.

Διαβάστε περισσότερα στο orthodoxianewsagency.gr