Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΔΙΣ: Πικρία και αποδοκιμασία για όσους διαφοροποιήθηκαν στην τήρηση των μέτρων την περίοδο του Πάσχα



 

Την πικρία της και την αποδοκιμασία της για τη διαφοροποίηση ορισμένων κληρικών, κάθε βαθμού, σχετικά με τα  μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από την Εκκλησία για την Πασχάλια περίοδο εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της μετά την ολοκλήρωση των τακτικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 11 και 12 Μαϊου.

Δημοσιογραφική κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Νίκος Πυθαρούλης

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαϊμης 

Γι’ αυτό και με πολλή θλίψη αποφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε γράψει από χθες το ope.gr με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εκδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Επίσης, εν συνεχεία Αποφάσεως της Συνεδρίας Αυτής της 20ής Απριλίου 2021, περί της λειτουργίας των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, όρισε Τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή, αποτελούμενη εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Συνοδικού Συνδέσμου της Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Διευθυντού της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Καθηγητού της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων, με σκοπό την άμεση επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο, Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και τους Προέδρους των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών) προκειμένου να ευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ως προς την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αποφοίτων αυτών, αφού και τα δύο παραπάνω ζητήματα αποτελούν πάγια αιτήματα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παράλληλα, αποφάσισε να απευθυνθεί εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών για ζητήματα που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου περί Κοιμητηρίων, ιδίως ως προς τους υπαλλήλους των Ιερών Ναών των Κοιμητηρίων και άλλα συναφή ζητήματα.

Μετά το πέρας της ανάγνωσης του Δελτίου Τύπου στην κάμερα του Pemptousia TV ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου Δημήτρη Στρουμπάκου για σκέψεις περί σύγκλισης έκτακτης Ιεραρχίας τον Ιούνιο, δήλωσε πως «η Ιεραρχία θα συγκλιθεί κανονικά τον Οκτώβριο».  

Διαβάστε περισσότερα στο orthodoxianewsagency.gr