Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

ΔΙΣ: Οι αποφάσεις της πρώτης ημέρας – «Καλό κουράγιο σε όλους», η ευχή του Αρχιεπισκόπου στην κάμερα του Πρακτορείο Ορθοδοξία



Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη νέα της σύνθεση. Η 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η Αρχή της Ινδίκτου από την Εκκλησία μας,  σηματοδοτεί την έναρξη της νέας Συνοδικής Περιόδου. Η ΔΙΣ θα συνεχιστεί και αύριο.

Προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία και στον Δημήτρη Στρουμπάκο «καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους μας»

Κάμερα: Μανώλης Δημελάς
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος
Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

Κατόπιν της τελέσεως της ειδικής Ιεράς Ακολουθίας επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών Αυτής εν πνεύματι αγάπης και συνεργασίας.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.

Αφού επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών διορίσθηκαν:
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.
Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Δείτε περισσότερα στο orthodoxianewsagency.gr