Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Διαμαρτυρία της Ιεράς Κοινότητας για τον Ηλία Μόσιαλο – “Να ζητήσετε συγγνώμη προς την Προστάτιδα του Αγίου Όρους και τον πιστό λαό”



Την έντονη διαμαρτυρία της προς τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο σχετικά με την ανάρτησή του η οποία θίγει το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού έκανε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Με επιστολή την οποία απευθύνει προς τον κ. Μόσιαλο η Ιερά Κοινότητα τονίζει ότι “θεωρούμεν ότι εις μίαν εποχήν κατά την οποίαν δίδεται ιδιαίτερα έμφασις εις την προστασίαν της θρησκευτικής ελευθερίας, και μάλιστα και αυτών των μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων, είναι ανοίκειον και απαράδεκτον, με πρόφαση την πανδημία να προσβάλλεται βαναύσως και δημοσίως η πίστη του Ορθοδόξου Χριστιανικού Ελληνικού Λαού, της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού της πατρίδας μας, η πίστης εκατομμυρίων Ορθοδόξων και όλης της Χριστιανοσύνης παγκοσμίως καθ’ ον χρόνον επικαλούμεθα την σκέπην και προστασίαν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, εν μέσω της ενσκυψάσης φοβεράς πανδημίας“.

Ακόμη, η Ιερά Κοινότητα υπογραμμίζει: “Ειδικώτερον, ως Αγιορείται μοναχοί, έχοντες ως προστασίαν και καταφυγήν της ζωής ημών την Έφορον του Ιερού ημών Τόπου Υπεραγίαν Θεοτόκον και αισθανόμενοι ανεξάντλητον την ευγνωμοσύνην προς Αυτήν, οφειλόμεν να εκφράσωμεν την βαθυτάτην λύπην και διαμαρτυρίαν μας δια την προσβολήν ταύτην της πίστεώς μας”.

Τέλος ζητά από τον κ. Μόσιαλο να ζητήσει συγγνώμη προς την Προστάτιδα του Αγίου Όρους και τον πιστό λαό και να μετανοήσει για την πράξη την οποία έκανε.

Σας υπενθυμίζουμε την ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook η οποία δημιούργησε αντιδράσεις:

Η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τον εκκλησιαστικό χώρο. Μάλιστα χθες, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, όπως δημοσίευσε το ope.gr , σε έκτακτη Ιερατική Σύναξη στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης της βάναυσης βλασφημίας κατά του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου από τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ. Ηλία Μόσιαλου. Ύστερα από την τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως επί του θέματος, συναποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση, στα κόμματα της Βουλής και στον Τύπο. Στο ψήφισμα οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως εξέφρασαν την απαίτηση για «αποπομπή του κ. Η. Μόσιαλου από την εκπροσώπηση της Χώρας μας στους διεθνείς Οργανισμούς διότι δεν εκφράζει τον Ορθόδοξο λαό μας η παρουσία του στα διεθνή φόρα».

Επιπλέον, τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καυτηριάζει την γενικότερη στάση του καθηγητή τονίζοντας ότι «τον προηγούμενο χρόνο, ο κ. Μόσιαλος πολεμούσε εναντίον της συμμετοχής των πιστών στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας» και «συνεχίζει ακάθεκτος να αποκαλύπτει την αντιχριστιανική του εμπάθεια». Παράλληλα, απευθυνόμενη στην ελληνική πολιτική ηγεσία, η ΠΕΘ υπογράμμισε ότι «οφείλει να γνωρίζει ότι ο κ. Μόσιαλος, ως αξιωματούχο στέλεχός της, την εκθέτει με τις απαράδεκτες, για τα δημοκρατικά μας ήθη, αντιχριστιανικές του θέσεις. Εκτός, βέβαια, αν δεν αφουγκράζεται, πλέον, αυτό που οι ορθόδοξοι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι, δηλαδή, αφενός ο κ. Μόσιαλος έχει καταφέρει, με τον αντιχριστιανικό του ορθολογισμό και την άμετρη ασέβειά του έναντι των Χριστιανών, να εκλαμβάνεται, από αυτούς, ως ένας διαρκής υβριστής και αποδομητής της χριστιανικής πίστεως».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η ΠΕΘ σημείωσε με έμφαση ότι «η ελληνική Κυβέρνηση δείχνει ότι, όχι απλώς ανέχεται, αλλά, μάλλον, εγκρίνει και αποδέχεται την ασεβή και απρεπή ρατσιστική του στάση του έναντι της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των πιστών της» και, μεταξύ άλλων, προσθέτει ότι «είναι φυσικό, να υποθέσουν οι πολίτες ότι και η ίδια καλύπτει και υιοθετεί έναν εξτρεμιστικό ορθολογισμό, που αρνείται την ελευθερία του πολίτη να πιστεύει και να λατρεύει τον Θεό του».

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr