Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αγιά Σοφιά: Αντίστροφη μέτρηση για τη συζήτηση στο ΣτΕ- «Δεν μας δεσμεύει καμία απόφαση», διαμηνύει η Άγκυρα- Στήνονται κάλπες σε όλη τη χώρα



Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το ενδεχόμενο μετατροπής της σε τζαμί κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της γείτονος χώρας, λίγα 24ωρα πριν αποφανθεί επί του θέματος το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συζήτηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου, , προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Μετά τις δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, μη κυβερνητικές οργανώσεις ξεκίνησαν εκστρατεία σε 55 επαρχίες της χώρας για την μετατροπή του Συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, έχουν στηθεί περίπτερα στις επαρχίες αυτές και μέχρι στιγμής (όπως γράφουν τα δημοσιεύματα) έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 10.000 υπογραφές.

Επίσης, πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Αίσθηση προκαλεί πάντως, άρθρο του αντιπολιτευόμενου ιστότοπου «Αρτί Γκερτσέκ» το οποίο υποστηρίζει ότι επί της ουσίας ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επιθυμεί να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλά θα εκμεταλλευτεί πολιτικά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να παίξει το ρόλο του θύματος στην υπόθεση, ανεβάζοντας έτσι τα ποσοστά του, που υποχωρούν, προβάλοντας τις διεθνείς πιέσεις. Παράλληλα, θα υπερτονίσει το σεβασμό του προς τις δικαστικές αποφάσεις. Το άρθρο προδικάζει αρνητική απάντηση του ΣτΕ στο αίτημα για μετατραπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί)

«Η Αγιά Σοφιά είναι το δώρο του Μωάμεθ του Πορθητή στους μουσουλμάνους. Το μόνο που θέλουμε είναι να ανοίξει για προσευχή και να μπορούν να προσεύχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο», υποστηρίζει ο Χουσεΐν Οζτούρκ, υπεύθυνος ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Yeni Safak στο σημερινό πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στην «κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ» και αναλύει το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο -όπως υποστηρίζει- η όποια απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να αποφασίσει και μονομερώς.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίτ Γκιουλ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γκιουλ, στο Kanal 24, τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ενώ η UNESCO προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, χωρίς προηγούμενη απόφαση τους διεθνούς οργανισμού.

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr