Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Υπάρχει λόγος να χρησιμοποιώ αντιγηραντική κρέμα στα 20;Στο Instagram και το TikTok νεαρά κορίτσια απευθύνονται σε άλλα, ακόμη νεαρότερα, και τους δείχνουν πως θα σβήσουν σημάδια του χρόνου που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί στο πρόσωπό τους.

Το βασικό κοινό αυτών των μέσων ανήκει στην GenZ, δεν έχει ακόμη φτάσει τα 25 και δοκιμάζει ήδη προϊόντα αντιγήρανσης προκειμένου να προλάβει τα σημάδια του χρόνου. Το σκεπτικό είναι πως η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη γήρανση όμως, επιστημονικά, δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως τα δραστικά συστατικά των καλλυντικών λειτουργούν προληπτικά. Από την άλλη, υπάρχει μέγαλη πίεση για τη χρήση αντιγηραντικών συστατικών σε όλο και πιο νεαρή ηλικία. Τελικά όμως πότε πρέπει να ξεκινήσεις να τα χρησιμοποιείς; 

Τα υπέρ και τα κατά της αντιγήρανσης σε νεαρή ηλικία

 Ας πάρουμε για παράδειγμα τη ρετινόλη, ένα από τα πιο δημοφιλή αντιγηραντικά συστατικά. Είναι ένα παράγωγο του ρετινοϊκού οξέος και συνταγογραφείται από τους δερματολόγους σε άτομα που έχουν ορατά σημάδια γήρανσης. Παράλληλα, η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες, ειδικά στα ευαίσθητα δέρματα. Άρα, η άσκοπη χρήση της μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Αλλά και άλλα συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ που λειαίνει και γεμίζει τις ρυτίδες δεν μπορεί να έχει κάποια αντιρυτιδική δράση σε γυναίκες που δεν έχουν ρυτίδες. Μπορεί σίγουρα να τους προσφέρει απλά ενυδάτωση, η οποία είναι και απαραίτητη. Άρα, κρίνεις μόνη σου κατά πόσον η χρήση αυτών των συστατικών είναι καλή ιδέα όταν ακόμη δεν έχεις εμφανίσει ρυτίδες, κηλίδες ή χαλάρωση.

Η σωστή ηλικία για να ξεκινήσω την αντιγήρανση

Φυσικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία θα πρέπει να ξεκινήσεις την εφαρμογή αντιγηραντικών προϊόντων περιποίησης. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ίδια επιδερμίδα, τον ίδιο τρόπο ζωής, τις ίδιες ανάγκες. Αν και η διαδικασία της γήρανσης ξεκινά ήδη από τα 20 τα πρώτα ορατά σημάδια, οι πρώτες λεπτές γραμμές ή οι σκούρες κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως ανάμεσα στα 35 και τα 45. Όταν ξεκινήσεις να τα βλέπεις μπορείς να αρχίσεις να χρησιμοποιείς και ένα προϊόν αντιγήρανσης που θα διορθώσει σε έναν βαθμό αυτά τα σημάδια. Συστατικά όπως η ρετινόλη ή το υαλουρονικό οξύ δεν δρουν προληπτικά αλλά, αν τελικά αποφασίσεις να τα δοκιμάσεις και σε πιο νεαρή ηλικία, δε σημαίνει πως η επιδερμίδα τα συνηθίζει και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

 

Το μυστικό για νεανική επιδερμίδα

Αν θέλεις πραγματικά να προλάβεις τα σημάδια της γήρανσης θα πρέπει να υιοθετήσεις ένα υγιές lifestyle σε όλα τα επίδεδα, όχι μόνο στην καλλυντική περιποίηση. Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείς, από τη μία, αντιγηραντικές κρέμες και ορούς και, από την άλλη, να εκτίθεσαι στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο αν θέλεις να καθυστερήσεις τη γήρανση της επιδερμίδας. Εκτός όμως από τον ήλιο, υπάρχουν και άλλες εξωτερικές επιθέσεις, όπως η ρύπανση, που προκαλούν ελεύθερες ρίζες και, στη συνέχεια, ρυτίδες. Η βιταμίνη C είναι ένα συστατικό με αντιοξειδωτική δράση που δρα προληπτικά και μπορείς να ενσωματώσεις την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας ώστε να προλάβεις την εμφάνιση ρυτίδων και κηλίδων. Τέλος, το κάπνισμα είναι ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας για το δέρμα και καλό είναι να το αποφύγεις εντελώς.