Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις κοκκινίλες στο πρόσωποΟι περισσότερες αν όχι όλες οι γυναίκες, έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν έστω και μία φορά στη ζωή τους, μια ερυθρότητα στο πρόσωπο.  

Ο Dr. David Lortscher, δερματολόγος και διευθύνων σύμβουλος της Curology, εξηγεί το τι ακριβώς προκαλεί την ερυθρότητα του δέρματος, πώς να την αποτρέψεις, και πώς να τη διώξεις αν έρθεις αντιμέτωπη μαζί της.

Τι προκαλεί την ερυθρότητα του δέρματος;

Υπερβολική απολέπιση

Ο συνδυασμός πολλών χημικών απολεπιστικών όπως τα AHA (Alpha Hydroxy Acids) και BHA (βήτα υδροξύ οξύ) ή/και τα φυσικά απολεπιστικά μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα καθώς και το αίσθημα υπερβολικής στεγνότητας και ευαισθησίας.

Υπερβολική χρήση ρετινοειδών

Η υπερβολική συγκέντρωση αυτού του δραστικού συστατικού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

“Εάν εφαρμοστεί σε υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση ή χρησιμοποιείται περισσότερο από ό, τι πρέπει, μπορεί να αισθανθείς μια αίσθηση καψίματος, ερυθρότητας και ευαισθησίας”, λέει ο Lortscher.

Φλεγμονή του δέρματος

Σύμφωνα με τον Lortscher, τα τέσσερα κύρια σημάδια φλεγμονής είναι η κοκκινίλα, η υψηλή θερμότητα, το οίδημα και ο πόνος.

Επιπλέον, οι φλεγμονώδεις κηλίδες ακμής μπορεί να είναι κόκκινες, ζεστές στην αφή, διογκωμένες και επώδυνες.

Ποια είναι τα προληπτικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις την ερυθρότητα;

Απόφυγε τα ζεστά ντους

Εάν έχεις την τάση να ταλαιπωρείσαι από την ερυθρότητα του προσώπου λόγω συνθηκών όπως η ροδόχρος ακμή, ο Lortscher συνιστά μείωση των παραγόντων που προκαλούν την έξαψη του προσώπου όπως καυτά ντους και λουτρά.

“Τα καυτά ντους / λουτρά προκαλούν αγγειοδιαστολή ή διεύρυνση των τριχοειδών αγγείων (μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματός). Όταν έχεις φλεγμονή ενεργές πληγές από ακμή ή ερυθρότητα, τα τριχοειδή αγγεία είναι ήδη πιο διασταλμένα σε αυτές τις περιοχές”.

Κάνε απολέπιση με φειδώ

Ενώ η τακτική απολέπιση μπορεί να είναι επωφελήσει το δέρμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα καθώς και αίσθημα “στεγνότητας”, ευαισθησίας και πόνου.

Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την ερυθρότητα;

Χρησιμοποίησε foundation με βάση τα ορυκτά

“Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε foundation, χρησιμοποίησε ένα με βάση τα ανόργανα άλατα και φόρμουλα από διοξείδιο του πυριτίου, διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία απορροφούν τόσο την λιπαρότητα όσο και την ερυθρότητα, χωρίς να ερεθίζουν το δέρμα και να προκαλούν ακμή”, εξηγεί ο Lortscher.

Δώσε του χρόνο

“Η ερυθρότητα μπορεί να πάρει μήνες για να υποχωρήσει – ο μέσος όρος είναι περίπου 6 μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση”, εξηγεί ο Lortscher.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα σημάδια τελικά θα εξαφανιστούν.