Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κάνε μπότοξ με τον πιο φυσικό τρόπο



Το κυνήγι της αιώνιας νιότης δεν περνά απαραίτητα από το τραπέζι του πλαστικού χειρουργού. Πριν καταφύγουμε στο νυστέρι ή στα ενισχυμένα προϊόντα της κοσμετολογίας, ανακαλύπτουμε τα οφέλη της φύσης!

 Νερό

Το έχετε, σίγουρα, ακούσει ξανά, αλλά είναι πράγματι αλήθεια: Πίνοντας αρκετή ποσότητα νερού καθημερινά (κατά προτίμηση σκέτο, όχι σε καφέ ή τσάι), βοηθάμε το δέρμα μας να διατηρείται φρέσκο και να απορροφά όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για την τόνωσή του από τις τροφές που καταναλώνουμε. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και το πρώτο που θα εμφανίσει συμπτώματα μιας ενδεχόμενης αφυδάτωσης -κάτι που επιδεινώνεται από τον κλιματισμό, την εσωτερική θέρμανση και τροφές πλούσιες σε αλάτι και προσθετικά.

Επιπλέον, όταν το σώμα μας παραμένει αφυδατωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, διατρέχουμε τον κίνδυνο μολύνσεων του ουροποιητικού και διαταραχών του εντέρου (π.χ. δυσκοιλιότητα). Και μην ξεχνάτε ότι, όταν δυσλειτουργούν τα παραπάνω συστήματα του οργανισμού, συσσωρεύονται στο δέρμα μας τοξίνες που το κάνουν θαμπό και προκαλούν σπυράκια… Όχι κι ό,τι καλύτερο!
Tip: Πιείτε δύο λίτρα νερό την ημέρα για μία εβδομάδα -σας εγγυόμαστε ότι τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.

Πράσινο Τσάι

Σε αντίθεση με το μαύρο τσάι που πίνουμε συνήθως, το πράσινο δεν υφίσταται ζύμωση πριν από την αποξήρανση, παραμένοντας εξαιρετικά πλούσιο σε πολυφαινόλες. Έχει διαπιστωθεί ότι οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες (μόρια που θεωρούνται ότι επιταχύνουν τη γήρανση και συμβάλλουν στην εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες). Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα, ένα ή δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα ενδέχεται να επιταχύνουν το μεταβολισμό και άρα το ρυθμό με τον οποίο καίμε θερμίδες. Πριν καταφύγετε, λοιπόν, στον πλαστικό χειρουργό δοκιμάστε πρώτα τη φυσική λύση από την Άπω Ανατολή.

Tip: Αν δεν σας ενθουσιάζει η γεύση του πράσινου τσαγιού, κυκλοφορούν στην αγορά προσμίξεις με μέντα, λεμόνι, ginseng, γιασεμί κ.λπ.

Λιπαρά Ψάρια

Για ένα υπέροχο, λαμπερό και υγιές δέρμα, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας σε τακτά διαστήματα (κατά προτίμηση τρεις φορές την εβδομάδα), προκειμένου να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Τα λιπαρά ψάρια (όπως το σκουμπρί, οι αντσούγιες, η πέστροφα, ο κέφαλος, οι σαρδέλες, η ρέγκα και ο σολομός) αποτελούν πλούσια πηγή «καλών» πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων Ω-3 και Ω-6, τα οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία. Διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του δέρματος και βοηθούν στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Tip: Για ένα υγιεινό και εύκολο γεύμα, αγοράστε καπνιστή πέστροφα ή σολομό (θα τα βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με προϊόντα delicatessen) και σερβίρετε με άφθονο λεμόνι, πράσινη σαλάτα και μαύρο ψωμί.

Μάνγκο

Η πολύτιμη βιταμίνη Α διατίθεται σε συμπληρώματα διατροφής και κρέμες για την καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα. Η χρήση τους, όμως, απαιτεί ιατρική παρακολούθηση καθότι είναι εύκολο να κάνουμε λάθος στη δόση -και η υπερβολική δοσολογία μπορεί να βλάψει το συκώτι.

 Ένας πιο φυσικός τρόπος να ανεβάσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό και να βελτιώσουμε το δέρμα μας είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτίνης Β, μιας θρεπτικής ουσίας που μπορεί να μετατραπεί από το σώμα μας σε βιταμίνη Α. Ένα μάνγκο προσφέρει περισσότερο από το 90% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε βιταμίνη Α, ολόκληρη την ποσότητα της ΣΗΠ σε βιταμίνη C (επίσης πολύ ωφέλιμη για το δέρμα) και περίπου 1/10 της ΣΗΠ σε βιταμίνη Ε. Όσον αφορά στα λαχανικά, μία μεσαία μερίδα καρότων στον ατμό παρέχει γύρω στο 170% της ΣΗΠ σε βιταμίνη Α, ενώ μια ολόκληρη ωμή πιπεριά προσφέρει 128%.

Tip: Επωφεληθείτε από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μάνγκο με τον εξής εύκολο, γρήγορο και γευστικό τρόπο: Χτυπήστε στο μπλέντερ ½ φρέσκο μάνγκο χωρίς τη φλούδα του, ½ παπάγια και 1 μπανάνα και αναμίξτε με το χυμό 4 φρέσκων πορτοκαλιών, για ένα απολαυστικό, εξωτικό smoothie.

Αβοκαντο

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε (εξαιρετικά ωφέλιμη για το δέρμα) και «καλά» λιπαρά, το αβοκάντο περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες καλίου -ένα μεταλλικό στοιχείο που θεωρείται ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της κόπωσης και της κατάθλιψης (οι οποίες συχνά ευθύνονται για την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης). Απολαύστε το εξωτικό φρούτο λιωμένο σε ψωμί με λίγο αλατοπίπερο, γεμιστό με θαλασσινά, μέσα σε σαλάτες ή απλώς σκέτο με το κουτάλι!

Tip: Αν το δέρμα σας είναι ξηρό και «τραβάει», ενυδατώστε το με αυτή τη φυσική μάσκα προσώπου: Πολτοποιήστε ένα αβοκάντο, απλώστε το στο πρόσωπο αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεβγάλετε με άφθονο χλιαρό νερό.

Λεμόνι

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C (απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα) αλλά περιέχουν επίσης και αντιοξειδωτικά έλαια και βιοφλαβανοειδή, τα οποία προστατεύουν από τον καρκίνο. Είναι, ακόμη, καλή πηγή της ουσίας psoralen, που με συχνή πρόσληψη ενισχύει την ευεργετική επίδραση του ήλιου. Την ουσία αυτή τη βρίσκουμε επίσης στο σέλινο και το δαύκο (παστινάκι).

Tip: Σύμφωνα με τη φυσιοπαθητική ιατρική, ένα ποτήρι ζεστό νερό με λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού πριν από το πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Θα θέσει σε λειτουργία τα νεφρά, ενισχύοντας την αποδοτικότητά τους και εξασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ένα καθαρό δέρμα όλο λάμψη!

Κρεμμύδι

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι ενώσεις θείου που βρίσκονται στο κρεμμύδι και το σκόρδο συμβάλλουν στην προστασία ενάντια στον καρκίνο και στη φθορά της γήρανσης. Παράλληλα, βοηθούν στη βελτίωση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Ιδιαίτερα τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες της χημικής ένωσης quercetin, η οποία προλαμβάνει φλεγμονές και αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι επομένως εξαιρετικά ωφέλιμα εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή ταλαιπωρείστε από άσθμα.
Tip: Προτιμήστε να αγοράζετε οργανικά κρεμμύδια και να τα καταναλώνετε ωμά -ψιλοκομμένα σε σαλάτες, dips, σάντουιτς ή σαν γαρνιτούρα σε άλλα πιάτα.

olivemagazine.gr