Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δέρμα: Πως να το περιποιηθήτε σωστά..



Το δέρμα μας απαιτεί μια καλή ρουτίνα περιποίησης για να είναι υγιές και να διατηρήσει τη σφριγηλότητά του. Κι αυτό γιατί η επιδερμίδα ξεκινά να γερνά ήδη από τη νεαρή ηλικία των είκοσι χρόνων, ακόμα κι αν δεν το βλέπουμε. Ενώ σίγουρα τα γονίδιά μας παίζουν ρόλο σε αυτό, εξίσου σημαντικές είναι και οι καθημερινές μας συνήθειες φροντίδας του.

Βελτιώνοντας την περιποίηση της επιδερμίδας μας

Για να καταφέρετε τη σωστή περιποίηση:

«Γνωρίστε» τον τύπο του δέρματός σας

Για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για το δέρμα σας, πρέπει πρώτα να ξέρετε τον τύπο του. Για παράδειγμα, εάν έχετε λιπαρό ή ξηρό δέρμα, τότε θα χρειαστείτε συγκεκριμένα είδη προϊόντων. Το ίδιο και εάν «παλεύετε» με την ερυθρότητα, το πρήξιμο και την περιστασιακή ακμή. Εκτός από το επίπεδο ξηρότητας, η ποιότητα του δέρματος είναι άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ελέγξτε τα προϊόντα πριν από τη χρήση τους

Εάν δε θέλετε να επιδεινώσετε τυχόν προβλήματα του δέρματός σας, καλό είναι να είστε ενήμεροι για τα συστατικά που υπάρχουν στο προϊόν που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Όταν κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των συστατικών αυτών, θα μπορείτε να προσδιορίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σας και θα μπορείτε να το προστατεύσετε.

Διαχείριση του στρες και των ορμονών

Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, το άγχος είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ακμή, σε αυξημένη ευαισθησία του δέρματος και στην μεγαλύτερη παραγωγή ελαίου. Άλλες επιπτώσεις του στρες περιλαμβάνουν: ροδόχρου ακμή, κνίδωση, δερματικά εξανθήματα και έρπητας. Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις συνδυάζεται με διακυμάνσεις στις ορμόνες, οι εξάρσεις μπορεί να επιδεινωθούν.

Οι ορμόνες είναι μια από τις κύριες αιτίες της ακμής. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι υπερπαράγουν σμήγμα. Η κύρια ανησυχία που συνοδεύει την ακμή λόγω ορμονικών αλλαγών είναι ότι είναι πιο πιθανό να απαιτεί φαρμακευτική αγωγή ή φροντίδα από έναν δερματολόγο. Εάν έχετε ακμή, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη προτού πάρετε οποιεσδήποτε αποφάσεις για να την αντιμετωπίσετε.