Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 -

Αυτά είναι τα 5 σημεία του σώματος που ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακόΓνωρίζατε πως υπάρχουν 5 σημεία του σώματος που ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό;

Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος λαμβάνοντας μέτρα για να προστατευθούν από την κυτταρική βλάβη που προκαλούν αυτές οι ακτίνες.

Δείτε ποια είναι τα 5 σημεία:

1. Αυτιά

Τα αυτιά είναι η 3η πιο κοινή θέση για καρκίνους του δέρματος! Οι καρκίνοι του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του αυτιού, ακόμα και στο έσω μεσαίο τμήμα του, μια περιοχή που είναι σχετικά προστατευμένη από τον ήλιο.

“Να θυμάστε, ότι ακόμα και όταν οδηγείτε στο αυτοκίνητό σας, οι ακτίνες του ήλιου χτυπούν τα αυτιά σας από τα παράθυρα και η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη”, επισημαίνει η δρ. Lucas.

2. Βλέφαρα

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα βλέφαρά σας είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου. Αλλά αν προσπαθείτε να αποφύγετε τις γραμμές μαυρίσματος στο πρόσωπό σας, χρησιμοποιήστε μια κρέμα ματιών που περιέχει παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF), ένα αντηλιακό στικ ή/και ένα από τα αντηλιακά με μεταλλικά φίλτρα, όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου.

“Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται την έκθεση των βλεφάρων στον ήλιο, αλλά οι καρκίνοι του δέρματος σε αυτήν την περιοχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν”, λέει η δρ. Lucas.

3. Χείλη

Ένα βάλσαμο για τα χείλη που περιέχει SPF θα τα προστατεύσει επαρκώς. Φροντίστε να εφαρμόζετε ξανά και ξανά εάν τρώτε ή πίνετε.

Οι καρκίνοι του δέρματος των χειλιών εμφανίζονται συχνότερα σε άνδρες άνω των 50 ετών με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Το κάτω χείλος είναι περίπου 12 φορές πιο πιθανό να προσβληθεί, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής του στο ηλιακό φως.

4. Πέλματα

Ένα παχύ στρώμα νεκρών κυττάρων του δέρματος προστατεύει τις πατούσες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Αλλά η επάνω πλευρά του πέλματος βλέπει απευθείας τον ήλιο όταν είστε στην παραλία ή όταν φοράτε σαγιονάρες και άλλα ανοιχτού τύπου παπούτσια. Αυτό καθιστά αυτήν την περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη στις ακτίνες του ήλιου.

5. Τριχωτό της κεφαλής

Τα μαλλιά είναι ένα στρώμα προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αλλά δεν αποτελεί απόλυτη προστασία. Το τριχωτό της κεφαλής (ειδικά αν είστε φαλακρός ή με αραίωση τριχών) είναι πάντα έκθετο στον ήλιο. Αν δεν θέλετε να φοράτε καπέλο, βάλτε οπωσδήποτε αντηλιακό.

“Μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας λιπαρά και θαμπά, αλλά χρειάζεστε αυτό το στρώμα κάλυψης να αγγίζει το δέρμα του κεφαλιού.

Ίσως να προτιμήσετε ένα αντηλιακό με βάση το gel για να καλύψετε και να προστατέψετε αυτή την περιοχή πιο αποτελεσματικά. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψετε το τριχωτό της κεφαλής είναι να φοράτε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο”, είπε η δρ. Lucas.