Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Covid-19: Θα αποφύγει την «αναπνευστική ανεπάρκεια» η παγκόσμια οικονομία;



Τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρεί προς τα κάτω η Moody's, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα ταυτόχρονο σοκ στην προσφορά και τη ζήτηση. Ιδιαίτερα απαισιόδοξες οι προβλέψεις του οίκου για την Ευρωζώνη και την Ιταλία. Για «απότομη, αν και σύντομη» παγκόσμια ύφεση προειδοποιεί η Capital Economics. «Ισχυρό σοκ» στο πρώτο εξάμηνο του 2020 βλέπει η Morgan Stanley. Τα συμπτώματα από τον Covid-19 είναι ήδη ορατά. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες καλούνται να δράσουν για να αποτρέψουν την εξέλιξη της «νόσου» σε «αναπνευστική ανεπάρκεια». 

Το καμπανάκι για την παγκόσμια οικονομία έρχεται την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί από τις κυβερνήσεις δραστικές λύσεις, ακόμη και να μοιράσουν απευθείας χρήμα, αλλά και στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με ταυτόχρονες ενέσεις ρευστότητας στις αγορές, ώστε να αντιμετωπισθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία του Covid-19.

 
 

Η επιδημία του Covid-19 θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στο πρώτο ήμισυ του έτους. «Και γι' αυτό το λόγο έχουμε υποβαθμίσει τις προοπτικές για όλες τις οικονομίες του G-20 για φέτος, αναμένοντας ανάπτυξη με ρυθμούς 2,1%, 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου», αναφέρει η Moody's στην έκθεσή της.

Ο οίκος υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 4,8% από 5,2%, ενώ για τις ΗΠΑ αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμούς 1,5% φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%. Ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη, αναμένοντας ανάπτυξη μόλις 0,7% για φέτος και 1,5% για το 2021, σύμφωνα  με το βασικό σενάριο, ενώ στο απαισιόδοξο σενάριο η Μοody's αναμένει ανάπτυξη μόλις 0,4% για την Ευρωζώνη φέτος και 1,4% για την επόμενη χρονιά. Μεταξύ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών οικονομιών, η Moody's αναμένει ύφεση στην Ιταλία με συρρίκνωση 0,5% του ΑΕΠ για φέτος και επιστροφή σε ανάπτυξη 1,2% για το 2021. Αναιμική μόλις 0,3% προβλέπεται η ανάπτυξη για τη Γερμανία, στο 1,1% για τη Γαλλία.

«Το πλήρες μέγεθος της ζημιάς από τον κορωνοϊό στην οικονομία δεν θα είναι σαφές για αρκετό καιρό. Ο φόβος διάχυσης θα υπονομεύσει την καταναλωτική και επιχειρηματική ζήτηση. Όσο περισσότερο χρειασθεί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επανέλθουν σε φυσιολογική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερος και ο οικονομικός αντίκτυπος», επισημαίνει η Moody's, προειδοποιώντας ότι έχει ενισχυθεί ο κίνδυνος για μια παγκόσμια ύφεση. Οι συνθήκες έντονης μεταβλητότητας στις αγορές θα μπορούσαν να μεγεθύνουν το σοκ, αναφέρει χαρακτηριστικά. «Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό της ζημιάς σε μεμονωμένες οικονομίες. Οι έως τώρα ανακοινώσεις από δημοσιονομικές αρχές, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς καταδεικνύουν αποφασιστική δράση στις χώρες που έχουν επηρεασθεί. Η FED για παράδειγμα, μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεσμεύονται για μέτρα στήριξης», τονίζει


 
 

η έκθεση. 

 

Την ίδια ώρα ο Νιλ Σίρινγκ επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics σε σημείωμά του επισημαίνει ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι μία «απότομη, αλλά πιθανότατα σύντομη ύφεση». Προειδοποιεί όμως πως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα επί τα χείρω. «Καθώς ο ιός εξαπλώνεται υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το χειρότερο δυνατό σενάριο να εξελιχθεί στο πιο πιθανό σενάριο» γράφει σε σημείωμά του.

Από την πλευρά του και ο Τσέταν Άχια, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley έχει προειδοποιήσει τους πελάτες της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για ένα «ισχυρό σοκ» στην παγκόσμια οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, τρομάζοντας τις αγορές και παραλύοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, συστήνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δραστικές λύσεις για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμη και να μοιράσουν απευθείας χρήμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ευρείες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, αλλά θα ήταν αποτελεσματικές στην τόνωση της ανάπτυξης μόλις ομαλοποιηθούν οι επιχειρηματικές συνθήκες, επισημαίνει σε ανάρτησή της στο blog του ΔΝΤ. «Επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα προβλήματα στην προσφορά και μείωση της ζήτσηης θα μπορούσαν να λάβουν μεταβιβάσεις μετρητών, επιδοτήσεις μισθών και φοροελαφρύνσεις, βοηθώντας τους ανθρώπους να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν», υποστηρίζει η κ. Γκόπιναθ. Η οικονομολόγος του ΔΝΤ επικαλείται ως παράδειγμα την απόφαση της Ιταλίας να παρατείνει τις φορολογικές προθεσμίες για τις επιχειρήσεις σε περιοχές που πλήττονται από τον Covid-19 και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων που απολύθηκαν λόγω των μέτρων καραντίνας και ταξιδιωτικών περιορισμών. 

Στην Ευρώπη,Ιταλία και Γερμανία έχουν ήδη ανακοινώσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, την ώρα που Ρώμη και Παρίσι ζητούν πανευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στον κορωνοϊό. Ήδη η Ε.Ε. έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Σύμφωνα με το Reuters, η τηλεδιάσκεψη αναμένεται σήμερα, και αποφασίσθηκε αφότου Ιταλία και Γαλλία απηύθυναν έκκληση για πανευρωπαϊκή «απάντηση» στην απειλή που συνιστά ο κορωνοϊκός στην ευρωπαϊκή οικονομία.