Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Αισιοδοξία Σταθάκη για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση



Σύντομα η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διευκολύνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων και επιταχύνοντας την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, εντός του 2017.

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ως κεντρικός ομιλητής σε γεύμα στο πλαίσιο του Invest in Greece Forum, το οποίο διοργανώνεται για 18η χρονιά από την Capital Link, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και επενδυτικές τράπεζες.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup και την αισιοδοξία του για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αναφέρθηκε στα πρόσφατα, εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που παραπέμπουν σε επιτάχυνση της ανάπτυξης προς το επίπεδο του 3% το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός, σημείωσε ακόμη την εκτίμησή του ότι σταδιακά εκλείπουν οι παράγοντες που διαφοροποιούν την ελληνική οικονομία από τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης και άρα ελαχιστοποιείται το ρίσκο που συνδέεται με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.

Παπαδημητρίου: Απόδοση ομολόγων ίση με των πορτογαλικών

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg εκτίμησε ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, μετά από μία επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα οδηγήσει στην εξίσωση των αποδόσεων τους με αυτές των πορτογαλικών τίτλων.

To spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων (η διαφορά της απόδοσής τους από αυτή των γερμανικών ομολόγων) ανέρχεται στο 6,3% και των πορτογαλικών στο 3,3%, δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η διαφορά οφείλεται στο ότι η Πορτογαλία συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αν τα ελληνικά ομόλογα περιληφθούν στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, οι αποδόσεις τους θα είναι ακριβώς οι ίδιες με των πορτογαλικών τίτλων, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει ένα εντελώς άλλο μήνυμα στους επενδυτές και θα αλλάξει δραματικά το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος του μήνα, ώστε τον Απρίλιο τα ελληνικά ομόλογα να μπορέσουν να ενταχθούν στα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης.