Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 -

Γιούνκερ: «Για μόλις 60 εκατ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε»



Tο δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων δίνει στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico, που επικαλείται δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει τη συμφωνία με τους δανειστές για ιδεολογικούς λόγους αφού την Παρασκευή που σταμάτησε η διαπραγμάτευση η διαφορά των δύο πλευρών ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνοντας πως «ο κ. Βαρουφάκης μπλόκαρε τη συμφωνία, αποσύροντας τους διαπραγματευτές».

Ο κ. Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά: «Ήμασταν έτοιμοι να επισπεύσουμε κονδύλια της Ε.Ε. στη διάθεση της Ελλάδας και η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε την προσφορά, κίνηση που μας έπεισε ότι δεν ενδιαφερόταν για μια συμφωνία και ο λόγος είναι καθαρά ιδεολογικός».

Το κλίμα στη συζήτηση ήταν τεταμένο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico και των δημοσιογράφων Tara Palmeri and Antoine Sander.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γ. Βαρουφάκη, αφού -όπως ισχυρίστηκε- άλλαζαν διαρκώς τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να κάνουν μια συμφωνία αφού δεν είχε καμία σημασία πόσο θα καμφθούν οι απαιτήσεις των θεσμών.

Σιγή ιχθύος από Κομισιόν

Το γραφείο τύπου του κ. Γιούνκερ δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του Politico για να σχολιάσει το άρθρο, ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση αυτή ότι οι Έλληνες δεν είχαν «τη βούληση να κλείσει» μια συμφωνία.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, κατηγορώντας τον ότι εγκλωβίστηκε σε ιδεολογίες παρά το γεγονός ότι μόλις 60 εκατ. ευρώ χώριζαν Αθήνα-πιστωτές από την πολυπόθητη συμφωνία«Ο Γιούνκερ κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα για ό,τι συνέβη», αναφέρει μια πηγή απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δημοσιονομικές διαφορές δεν ήταν μεγάλες, γι" αυτό και το ζήτημα φαίνεται πως ήταν καθαρά ιδεολογικό». Σύμφωνα με την πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε επίσης ότι «το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημαίνει ότι η Ελλάδα αφήνει το ευρώ».

Άλλες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισαν πως ο κ. Γιούνκερ έχει έτοιμο σχέδιο για τη Δευτέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του.