Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Τηλεοπτικές άδειες: Σε 2 χρόνια η εξόφληση



3 θα είναι οι δόσεις για την εξόφληση των τηλεοπτικών αδειώνμε περίοδο χάριτος τους 24 μήνες από τη χορήγησή τους, μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί η πρώτη δόση στο διάστημα των 15 ημερών τότε η άδεια παραχωρείται στον επόμενο πλειοδότη.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό  αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015 (Ά 133) ως εξής: « Το τίμημα κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις, με ισάριθμες τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός των κατωτέρω προθεσμιών: α. η πρώτη δόση εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξή του σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, β. η δεύτερη δόση εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας και γ. η τρίτη δόση εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας. Σε περίπτωση που ο υπερθεματιστής δεν καταβάλλει την πρώτη δόση του τιμήματος εντός της ανωτέρω οριζόμενης προθεσμίας, εκπίπτει και τη θέση του λαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οιασδήποτε εκ των επόμενων δόσεων του τιμήματος, ανακαλείται αυτοδικαίως η χορηγηθείσα άδεια. »

Τροπολογίες για εφημερίδες και περιοδικά

Με την πρώτη ρύθμιση οι εκδότριες επιχειρήσεις (εφημερίδων και περιοδικών) υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των προσφορών.

Ωστόσο οι λεπτομέρειες – ποια στοιχεία και σε ποια υπηρεσία θα υποβάλλονται- θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη προωθείται λόγω του διαφορετικού ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνεται η εφημερίδα και η αγορά της προσφοράς.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και δεύτερη τροπολογία που αφορά τον Τύπο καθώς υποχρεώνει εφημερίδες και περιοδικά να φέρουν σε ευδιάκριτο σημείο barcode.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αλλοίωσης των πραγματικών αριθμών πώλησης φύλλων (καπελώματα). Ωστόσο, οι περισσότερες εφημερίδες ήδη διαθέτουν barcode. Πάντως, σύμφωνα με την τροπολογία όσοι δεν συμμορφωθούν με την διάταξη θα πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 εως 10.000 ευρώ.