Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023 -

Πέγκυ Ζήνα – Ο Μίκης Θεοδωράκης μού έδωσε το δικαίωμα να δισκογραφήσω τα δικά του λαϊκά τραγούδιαΚαλεσμένη στο «Ενώπιος Ενωπίω» βρέθηκε η Πέγκυ Ζήνα το βράδυ της Πέμπτης (2/12). Η γνωστή τραγουδίστρια, μίλησε για τη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, για τον γάμο της με τον Γιώργο Λύρα και για την 10χρονη κόρη τους.

«Είχα την τύχη να γνωρίσω τον πατέρα του ελληνικού τραγουδιού από μία συναυλία που ο Αντώνης Καλογιάννης με κάλεσε και σκεφτόμουν τι τραγούδια θα πω και μου λέει θα πεις τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Από εκεί μετά μου ήρθε η πρόταση από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη και στη συνέχεια γνώρισα τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος το σημαντικότερο που με δίδαξε, ήταν τον δικό του τρόπο να λέω τα τραγούδια του, είπε αρχικά η Πέγκυ Ζήνα.

Και πρόσθεσε: «Μου έμαθε ότι πρέπει να αγαπώ το λαϊκό τραγούδι γιατί στον τόπο μας το έντεχνο το θαύμασαν αλλά το λαϊκό το αγάπησαν. Μου είπε ότι από τη στιγμή που έγραψε τα τραγούδια του δεν ανήκουν σε εκείνον αλλά στον κόσμο και ότι ο κάθε τραγουδιστής κρίνεται από τον τρόπο που εκείνος τα ερμηνεύει.  Εκείνος δεν θα απαγορεύσει τίποτα σε κανέναν γιατί το θεωρεί ρατσιστική συμπεριφορά.  Με εμένα ασχολήθηκε πάρα πολύ. Μου έδωσε το δικαίωμα να δισκογραφήσω τα δικά του λαϊκά τραγούδια μετά από μία πολύ καλή εκπομπή που κάναμε και μετά τις πρόβες μας στις συναυλίες που κάναμε μέχρι και το 2019, ήταν από κάτω. Ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα».

Για τη συνεργασία της με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τόνισε:

«Η συνεργασία μου με τον Μητροπάνο ήταν κορυφαία, η πιο κομβική στιγμή όλης μου της πορείας. Από τον Μητροπάνο έμαθα όταν είσαι μεγάλος, είσαι και γενναιόδωρος. Ο Μητροπάνος ανακοίνωσε στον κόσμο την εγκυμοσύνη μου. Όταν έφυγε από τη ζωή άργησα πολύ να βρω τα πατήματά μου».

Επίσης, η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον πρώτο της δίσκο.

«Ο πρώτος δίσκος δεν ήταν επιλογή μου, απλά ήμουν 19 ετών και η εταιρεία που βρισκόμουν ανάλογα με την εμφάνιση μου και το νεαρό της ηλικίας μου, μου έδωσε ένα τραγούδι με σλόγκαν, το “Αν πας με Άλλη θα σου σπάσω το κεφάλι”. Την πιο καλή κριτική την έκανε η  αξέχαστη Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, έλεγε κρίμα στο κοριτσάκι που την σύστησαν με λάθος τρόπο», αποκάλυψε.

«Με αυτό το τραγούδι θα κάνεις επιτυχία μου έλεγαν. Έκλαιγα στο στούντιο ήθελα να πω όλα τα υπόλοιπα, όχι αυτό. Ίσως επικοινωνιακά να είχαν δίκιο, τότε ήταν της μόδας τα σκλόγκαν. Εμένα όμως με ταλαιπώρησε πολύ, για πολλά χρόνια κανένας δεν μου έδινε τραγούδια, ακόμα και φίλοι μου. Με στάμπαρε πολύ», είπε.

Για τον γάμο της με τον Γιώργο Λύρα, ανέφερε:

«Ο λόγος που ο γάμος μας με τον Γιώργο έχει κρατήσει τόσα χρόνια, είναι επειδή ο Γιώργος έχει μεγαλύτερα όνειρα από εμένα για εμένα. Ο Γιώργος είναι και άντρας μου και πατέρας μου. Ο πατέρας μου ήταν ο Γιώργος και ήταν και Κριός σαν τον σύζυγό μου. Είναι η ασφάλειά μου, η προστασία μου. Είχαμε ένα πάρα πολύ δυνατό έρωτα και ακόμα έχουμε, απλώς έχει μετουσιωθεί σε αγάπη και ότι έχουμε χτίσει, το έχουμε χτίσει μαζί».

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την κόρη τους, την Ηλέκτρα και για το εάν θα ήθελε να ακολουθήσει και εκείνη το τραγούδι, η Πέγκυ Ζήνα αποκρίθηκε: «Έχουμε μία 10χρονη κούκλα, η οποία είναι πολύ καλό παιδί και  έχει πάρει τα καλύτερα και από τους δύο. Πραγματικά αν ήμουν γλύπτης και διάλεγα χαρακτηριστικά και από τους δύο, θα διάλεγα αυτά και ειδικά στα κομμάτια της ψυχής της. Την κόρη μου την βλέπω πιο πολύ επιχειρηματικό μυαλό, παρόλο που τραγουδάει όλη μέρα και της αρέσει και ο χορός. Δεν θα ήθελα να ασχοληθεί με το τραγούδι».