Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Σακίρα κατηγορείται για φοδιαφυγή ύψους 14.5 εκατομμυρίων ευρώ



Οι ισπανικές ελεγκτικές αρχές έχουν ξαμοληθεί για κυνήγι φοροδιαφυγής τα τελευταία χρόνια και κοιτάζουν προς τα πολύ μεγάλα πορτοφόλια. Μετά τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο που βρέθηκαν στο στόχαστρο και δικαίως όπως αποδείχτηκε, σειρά παίρνει η Σακίρα.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ψαξίματος στα έσοδα της για την τριετία 2011-2014. Τον Δεκέμβριο αυτό εντάθηκε. Έτσι, μετά και τις διώξεις της εισαγγελίας της Βαρκελώνης που αποδέχτηκε το δικαστήριο της Εσπλούγες δε Λιουμπρεγάτ, η Σακίρα κλήθηκε ενώπιον δικαστηρίου.

Οι συγκεκριμένες διώξεις κατηγορούν τη Σακίρα ότι δεν απέδωσε φορολογικά τα έσοδα της σε αυτό το χρονικό διάστημα, με τις όποιες παρασπονδίες, αν έγιναν, του 2011 να έχουν παραγραφεί. Επομένως μιλάμε για το διάστημα 2012-2014 και ένα ποσό της τάξεως των 14.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δικηγόροι της Κολομβιανής τραγουδίστριας επικαλούνται το νόμο που αναφέρει ότι κάποιος για να θεωρείται Ισπανός κάτοικος, θα πρέπει να ζει τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο στην Ισπανία. Κάτι που δεν ισχύει για τη Σακίρα στο επίδικο διάστημα, αφού ήταν σε περιοδείες. Από αυτές προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών της.

Γι΄αυτό κιόλας η τραγουδίστρια δεν είχε μεταφέρει μέχρι το 2015 την φορολογική της έδρα στην Ισπανία και την είχε ακόμα στις Μπαχάμες. Κάτι για το οποίο είχε δει το όνομα της μέσα στα Paradise Papers. Το δικαστήριο όμως θεώρησε ότι δεν ισχύει αυτό και πως ήταν από αρκετά πριν κάτοικος Βαρκελώνης. Η τελική ετυμηγορία θα βγει στη δίκη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου με τη Σακίρα παρούσα.