Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Εξεταστική της Βουλής απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του Αναστασιάδη



Την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμου Αναστασιάδη, προκειμένου να καταθέσει για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

Η Εξεταστική θα στείλει αύριο εκ νέου, επιστολή στον κ. Αναστασιάδη και θα του ζητείται να ορίσει ο ίδιος συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί στα μέλη της για να καταθέσει, η δε απάντησή του θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ανεπαρκή την αιτιολογία του κ. Αναστασιάδη ότι απουσιάζει στο εξωτερικό για οικογενειακούς λόγους και δεν μπορεί να καταθέσει σήμερα στην Εξεταστική, όπως ήταν προγραμματισμένο, και απέρριψε το αίτημα του διευθυντή της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Μπάμπη Κούτρα, να δώσει ο ίδιος, ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, τις όποιες εξηγήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με τα δάνεια της εταιρίας.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελος επεσήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε ενημερωθεί τον Ιούνιο από την αρμόδια υπηρεσία για την σημερινή κλήτευσή του. Όπως είπε, η απάντηση του κ. Αναστασιάδη ήρθε από τον κ. Κούτρα, ο οποίος με επιστολή του προς τα μέλη της Εξεταστικής, αναφέρει ότι για προσωπικούς λόγους που προέκυψαν μετά τον Ιούνιο, δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει και ποια περίοδο θα είναι διαθέσιμος και δηλώνει ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον εκδότη να καταθέσει ο ίδιος με την ιδιότητα του διευθυντή και στελέχους της εφημερίδας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας ζήτησε να εφαρμοστεί πιστά ο ποινικός κώδικας σε ό,τι αφορά την κλήτευση του εκδότη, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή του κ. Κούτρα προσβλητική και έκανε λόγο για αλαζονεία και απαξιωτική συμπεριφορά σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη βάσανο της Εξεταστικής.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας πρότεινε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και να βρεθεί νέα ημερομηνία για να κληθεί ο μάρτυρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή θα πρέπει να απευθύνεται στα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα στην περίπτωση που τα μέσα ενημέρωσης έχουν μορφή ΑΕ και έχουν το χαρακτήρα νομικού προσώπου.

«Θεωρώ ότι έχει αξία να έρθει και να καταθέσει εδώ και να πει για τις δανειακές συμβάσεις εκείνος που τις υπέγραψε, που είναι νόμιμα εκτελεστικός, εκείνος που κάτω από την υπογραφή του δέσμευσε το νομικό πρόσωπο και ξέρει να πει συγκεκριμένα στοιχεία και έχει παραστάσεις από τότε που ήρθε σε επαφή με τις τράπεζες», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.

Με την άποψη του κ. Τζαβάρα συντάχθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι ο κ. Κούτρας «είναι αρκετός και κατάλληλος» να απαντήσει στα ερωτήματα και να διαφωτίσει την Επιτροπή, εκτός και αν έχουμε, όπως είπε στο μυαλό μας, «πολιτική αγκιτάτσια».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι θα πρέπει ακόμα και με προσαγωγή από τα αρμόδια όργανα να έρθει να καταθέσει ο κ. Αναστασιάδης. «Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το σχεδιασμό της κλήτευσης μαρτύρων», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, πρότεινε η Επιτροπή να δεχτεί τη μαρτυρία του κ. Κούτρα, και σε περίπτωση που δεν καλυφθεί, τότε να κληθεί συμπληρωματικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος σημείωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις γιατί κωλύεται να έρθει να καταθέσει. Πρόσθεσε ακόμα ότι παράλληλα θα μπορούσε να έρθει και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου και όποιος άλλος δεσμεύει την εταιρία με δάνεια.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κ. Τζαβάρα πως την ευθύνη έχουν αυτοί που υπογράφουν, ωστόσο, όπως είπε, ένα είδος ευθύνης έχουν και αυτοί που δίνουν την εντολή.

Υπέρ της πρότασης να έρθει να καταθέσει ο κ. Αναστασιάδης, τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.«Η επιστολή είναι το λιγότερο προσβλητική και απαξίωση προς το έργο της Επιτροπής. Πρέπει να επιμείνουμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία του κ. Αναστασιάδη», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Φάμελος, θα κληθούν να καταθέσουν οι κ.κ., Βαρδινογιάννης (Star) , Κυριακού (ΑΝΤ1) και Γιώργος Κουρής (Alter).