Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Αγωνία για τις τηλεοπτικές άδειες - Αύριο η απόφαση του ΣτΕ



Στην αυριανή κρίσιμη διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η διάσκεψη των μελών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε χθες χωρίς απόφαση.

Τα μέλη της ολομέλειας δεν προχώρησαν σε ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τα συνταγματικά και νομικά θέματα.

Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση, την Τετάρτη, οπότε και οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά, που έφερε τα πάνω κάτω στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

 

Το κρίσιμο ζήτημα επί του οποίου καλούνται να αποφασίσουν οι δικαστές είναι κατά πόσο είναι συνταγματικό το «πέρασμα» για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και στη γενική γραμματεία ενημέρωσης, όπως επίσης και για τον περιορισμό που έθεσε η κυβέρνηση για μόλις τέσσερις άδειες.

Η διάσκεψη ξεκίνησε με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος ολόκληρωσε την εισήγησή του. 

Ο κ. Παπαγεωργίου έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των αδειών.

Στη συνέχεια, έλαβαν το λόγο οι δικαστές, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί της συνταγματικότητας του νόμου.

Υπενθυμιζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι δικαστές έκριναν ότι οι αιτήσεις των καναλιών είναι βάσιμες και πως οι ιδιοκτήτες τους έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.