Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τυρόπιτα με σφολιάτα



Υλικά Συνταγής
2 φύλλα σφολιάτα
1 κρόκο αυγού
4 κ.σ γάλα
λίγο σουσάμι
λίγο μαυροσούσαμο
Για τη γέμιση
400 γραμ. φέτα σκληρή (βαρελίσια)
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
½ φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Για την τυρόπιτα με σφολιάτα, ξεπαγώνουμε πρώτα το έτοιμο φύλλο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανοίγουμε τη συσκευασία και κόβουμε κάθε φύλλο σφολιάτας στην μέση. Κόβουμε κάθετα στη μεγαλύτερη πλευρά. Αν έχετε χρόνο και όρεξη, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σφολιάτα με τη συνταγή που σας έχω εδώ.

Τρίβουμε τη φέτα σε τρίμματα και ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι.

Αυτή η μοναδική τυρόπιτα με σφολιάτα γίνεται πιο τραγανή, γιατί έχει διαφορετική τεχνική στο δίπλωμα του φύλλου. Κάθε κομμάτι φύλλο σφολιάτας το ανοίγουμε σε πιο λεπτό με τον πλαστή. Αν χρειάζεται αλευρώνουμε ελαφρά τη σφολιάτα για να μην κολλάει στον πάγκο. Απλώνουμε το ένα φύλλο πάνω στον πάγκο. Αλείφουμε ολόγυρα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τρίμματα φέτας. Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε και ρίχνουμε σε στρώση, τρίμματα φέτας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε με σκέτο φύλλο (χωρίς φέτα).

Τυλίγουμε σε ρολό και τραβάμε ελαφρά να μακρύνει το μήκος του ρολού. Κόβουμε σε φέτες 2-3 εκατοστών. Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, σχηματίζοντας βεντάλια. Η μία φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη.

Χτυπάμε τον κρόκο, το γάλα και το ελαιόλαδο και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε σουσάμι και μαυροσούσαμο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά για να πάρει όγκο η σφολιάτα. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει καλά η τυρόπιτα, να ψηθεί σωστά και να γίνει τραγανή και η βάση της.

Το μυστικό μου για τέλεια ψημένη και τραγανή τυρόπιτα με σφολιάτα
Αν θέλετε, στο τελευταίο τέταρτο, ανάψτε μόνο την κάτω αντίσταση και βάλτε το ταψί στην κάτω τελευταία σχάρα του φούρνου. Έτσι θα ψηθεί σωστά και θα τραγανίσει η βάση της τυρόπιτας. Μάθετε περισσότερα μυστικά για να γίνονται όλες σας οι πίτες ασυναγώνιστες.

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στον πάγκο κι έπειτα σερβίρουμε.