Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τέλειες συνταγές για επιδόρπια που δεν παχαίνουν



Γιαουρτόπιτα με 4 υλικά

Υλικά:
4 αυγά, 250 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό με 10% λιπαρά, 50 γρ. μέλι, 10 γρ. κορν φλάουρ (1 γεμάτη κ.σ.), και προαιρετικά γλυκό του κουταλιού βύσσινο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. επάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου και τυλίγουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου γύρω από αυτό ώστε να δημιουργηθεί μια βάση. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα της πίτας και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά (δεν θα πάρει ιδιαίτερο χρώμα). Για να ξεφορμάρουμε περνάμε προσεχτικά τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στην πίτα και το τσέρκι. Αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Μους μανταρινιού

Υλικά:
5 αυγά, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (ή 1 φλιτζάνι ασπαρτάμη), 3 μανταρίνια (τον χυμό τους), 1 κουταλιά ξύσμα μανταρινιού, 8 φύλλα ζελατίνης (12 γρ.), 1 βανίλια, 3/4 του φλιτζανιού φυτική κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε νερό να μαλακώσουν. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί. Βάζουμε το χυμό των μανταρινιών να ζεσταθεί. Εκεί, προσθέτουμε τα στραγγισμένα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα σε εκείνο των κρόκων. Ανακατεύουμε και χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη για να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων σιγά-σιγά και, τέλος, τη σαντιγί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε μπολάκια.

Ψητά αχλάδια με cranberries

Υλικά:
4 μεγάλα, ώριμα αχλάδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση κατά μήκος αλλά με το κοτσάνι στη θέση τους, 250 γρ. cranberries ή φράουλες (αποψυγμένα αν είναι κατεψυγμένα), 1 κ.σ. ψιλοκομμένα καρύδια, 3 κ.σ. μέλι, 150 ml ξηρό λευκό κρασί, λίγες σταγόνες κόκκινo χρώμα μαγειρικής, φυλλαράκια δυόσμου, για διακόσμηση

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σκληρό κεντρικό τμήμα και τους σπόρους από το αχλάδι με ένα μαχαίρι ή με ένα κουτάλι του γλυκού. Αν θέλουμε κόβουμε και ένα μικρό τμήμα του κάτω μέρους του αχλαδιού για να στέκεται καλύτερα μέσα στο ταψί.

Ψιλοκόβουμε 2 κ.σ. από τα κόκκινα φρούτα και τα αναμειγνύουμε μαζί με τα καρύδια και 1 κ.σ. μέλι. Μοιράζουμε το μείγμα μέσα στα αχλάδια που τα έχουμε βάλει σε ένα μικρό ταψάκι. Βάζουμε τα υπόλοιπα φρούτα, το μέλι, το κρασί και λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε , σε μια κατσαρολίτσα και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από τα αχλάδια προσεκτικά να μην αδειάσουμε το μείγμα των ξηρών καρπών. Σκεπάζουμε το ταψάκι ελαφρά με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, ραντίζοντας τα αχλάδια με το ζουμάκι 3 ή 4 φορές. Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα και διακοσμούμε με κλωνάρια μέντας.

Muffin με κακάο χωρίς ζάχαρη

Υλικά:
60 ml ηλιέλαιο, 1 ¾ φλ. (220 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.σ. baking powder, 1 ½ κ.σ. σκόνη κακάο, ¼ κ.γλ. κανέλλα, ¼ κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο, 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο, 2 μεγάλα αυγά, ¾ φλ. (180 ml) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ½ φλ. (85 γρ.) αποξηραμένα μύρτιλλα, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη, ½ φλ. (85 γρ.) σταγόνες μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Προετοιμάζουμε μια φόρμα για μάφινς (σαν αυτή) με τα ειδικά χαρτάκια. Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι το baking powder, το κακάο και τα μπαχαρικά. Σε ένα δεύτερο μπωλ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Τελευταία προσθέτουμε τα μύρτιλλα.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά και τα μύρτιλλα στο μπωλ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα.

Μοιράζουμε ισομερώς την ζύμη στις θήκες για μάφινς και ψήνουμε για 20-23 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθούν, τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν.

Τσιζκέικ με γιαούρτι και στέβια

Υλικά:
100 γρ. μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη, 40 γρ. φυτική μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά, 1/2 κιλό γιαούρτι 1% λιπαρά, 5-6 κ.σ. χυμό λεμονιού, ξύσμα 2 λεμονιών, 90 γρ. στέβια, 1 φλ. τσαγιού νερό, 2 φακελάκια ζελατίνη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα μπισκότα στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τη μαργαρίνη που έχουμε λιώσει σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε το μείγμα σε ταρτιέρα ή σε μικρό ταψάκι και ισιώνουμε πιέζοντάς το στη βάση με την ανάποδη ενός κουταλιού. Το τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώνει.

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιών και τη στέβια. Διαλύουμε την ζελατίνη σε ένα φλιτζάνι νερό και την προσθέτουμε στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε για 1΄περίπου μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και προσθέτουμε τη κρέμα μας. Την ισιώνουμε με μαρίζ για να έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια και τη ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Αν προτιμάτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με κρέμα τυριού χαμηλή σε λιπαρά.