Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Συνταγή για εύκολο ψωμί



Υλικά Συνταγής
4 ½ φλ. αλεύρι χωριάτικο για ψωμί
1 κ.γλ. ξερή μαγιά
1 ½ κ.γλ. αλάτι
2 ¼ φλ. νερό
Για το τελείωμα
κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
λίγο αλεύρι ολικής άλεσης
Εκτέλεση
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα, για εύκολο ψωμί χωριάτικο και σπιτικό, ένα από τα αγαπημένα μου.

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε το νερό, και απλά ενώνουμε τα υλικά με το χέρι ή με κουτάλι, σε μια ζύμη με ακανόνιστο σχήμα, αρκετά υγρή. Δεν ζυμώνουμε καθόλου. Ίσα που να ενωθούν τα υλικά.

Ξεκουράζω τη ζύμη του ψωμιού
Σε αυτό το στάδιο οπλιστείτε με υπομονή, αφού αυτό το εύκολο ψωμί, χρειάζεται μόνο πολύ ξεκούραση. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, και την ξεχνάμε στον πάγκο της κουζίνας, για 18-19 ώρες. Η υφή της ζύμης μετά την ξεκούραση θα πρέπει να είναι γεμάτη φουσκάλες, ίνες και κόρδες, σαν το αναπιασμένο προζύμι.

Προετοιμάζω τη γάστρα και το φούρνο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς C, και βάζουμε μέσα, στην κάτω σχάρα, μια μαντεμένια κατσαρόλα, ή γάστρα μεσαίου μεγέθους, να πυρώσει καλά (για 15 λεπτά).

Δίνω σχήμα στο ψωμί
Με αλευρωμένο χέρια βγάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Η ζύμη θα είναι αρκετά εύπλαστη και πολύ μαλακή σαν του τσουρεκιού. Την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να πλατύνει. Τη διπλώνουμε στα τρία σαν γράμμα. Το μακρόστενο κομμάτι που σχηματίζεται το διπλώνουμε ξανά στα τρία. Ακουμπάμε τη διπλωμένη ζύμη με την ένωση προς τα κάτω, πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, πασπαλισμένη με μπόλικες νιφάδες βρώμης, και μπόλικο αλεύρι ολικής. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια, και με προσοχή να μην καούμε, την τοποθετούμε με την βοήθεια της πετσέτας στην πυρωμένη γάστρα, με τις ενώσεις του ψωμιού να φαίνονται, προς τα πάνω.

Ψήνω το σπιτικό ψωμί στη γάστρα
Σκεπάζουμε με το ζεστό καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει, να ροδίσει καλά, και να γίνει τραγανή η κόρα. Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα να κρυώσει και να στεγνώσει. Κόβουμε μετά από 20 λεπτά αφού κρυώσει λίγο.

Προτεινόμενη δόση για μίξη διαφορετικών αλεύρων
1,5 φλ. αλεύρι δυνατό για ψωμί και
1 φλ. αλεύρι ολικής και
1 φλ. καλαμποκάλευρο και
1 φλ. αλεύρι σίκαλης ή κριθινο