Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι..



Ο πολυαγαπημένος σας σιμιγδαλένιος χαλβας, αυτή τη φορά με άρωμα πορτοκάλι! Ακολουθείστε την εύκολη συνταγή του Σεφ Γιώργο Τσούλη και εντυπωσιάστε τους όλους!

ΥΛΙΚΑ
Για το χαλβά:

380 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

250 ml ηλιέλαιο

50 γρ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο

2 πορτοκάλια

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, την γεμίζουμε με νερό και προσθέτουμε τα πορτοκάλια. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα πορτοκάλια.

Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως και με τα χέρια μας, πιέζουμε τα πορτοκάλια, ώστε να βγάλουμε όση περισσότερη υγρασία μπορούμε.
Ύστερα, μεταφέρουμε τα πορτοκάλια στο multi, τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές, και τα αφήνουμε στην άκρη.

Έπειτα, τοποθετούμε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, το αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε προσεκτικά το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά, μέχρι να ροδίσει.

Κατόπιν, αδειάζουμε σε δόσεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να δέσει.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τον πουρέ πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Τέλος, κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.

Έπειτα, αλείφουμε με ελαιόλαδο μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα στη μέση. Προσθέτουμε το μείγμα του χαλβά μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι, το πατάμε ελαφρώς το μείγμα, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.

Αφήνουμε το χαλβά στην άκρη για 2½-3 ώρες περίπου, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως.

Ξεφορμάρουμε το χαλβά, πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς ο χαλβάς για να τον ξεφορμάρουμε.