Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ρεβύθια στο φούρνο



Υλικά Συνταγής
500 γραμ. ρεβύθια
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
2 μικρές ντομάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)
2 δαφνόφυλλα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
1 /2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
νερό όσο πάρει
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη ρεβυθάδα, τα ρεβύθια στο φούρνο δηλαδή, από την προηγούμενη μέρα, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβύθια με λίγη σόδα μαγειρικής. Αν γνωρίζετε την ποιότητα των ρεβυθιών ότι είναι δηλαδή βραστερά, μπορείτε να παραλείψετε τη σόδα.

Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβυθιών). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Θα φουσκώσουν και θα γίνουν διπλάσια σε όγκο.

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα ολόκληρα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κομμένα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις κομμένες ντομάτες.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Σφραγίζουμε τη γάστρα προαιρετικά. Φτιάχνουμε μία ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3 ½-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το σκούρο χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβυθιών.

Μεγάλο μυστικό για τη ρεβυθάδα
Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο σκεύος ή την γάστρα σας. Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει. Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του. Τα ρεβίθια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιουν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους. Ίσως η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για τα ρεβύθια.

Τα μυστικά για τα ρεβύθια στο φούρνο
•Αν τα ρεβύθια είναι τσεκαρισμένα από προηγούμενο μαγείρεμα ότι είναι βραστερά, η σόδα είναι περιττή.

•Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι χοντρή γάστρα ή πήλινο σκεύος. Απαραίτητα πρέπει να σκεπάζει καλά για να μην εξατμίζονται τα υγρά στο ψήσιμο.

•Η ρεβυθάδα δεν χρειάζεται πολλά νερά. Βράζει και ψήνεται μέσα στα λίγα υγρά της και στα υγρά που κατεβάζουν τα λαχανικά.

•Μην παραλείψετε τα σκόρδα. Η γλύκα της ρεβυθάδας προέρχεται από το κρεμμύδι και το σκόρδο που στο τέλος γίνονται κρέμα.

•Αν θέλετε αντί για σόδα στο μούλιασμα βάλτε 1 κ.σ χοντρό αλάτι.

•Αν τα ρεβύθια είναι βραστερά δεν χρειάζεται τίποτα από τα δυο.

•Το μπόλικο ελαιόλαδο είναι αυτό που κάνει την διαφορά στην ρεβυθαδα.