Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μηλοπιτάκια νηστίσιμα



Υλικά
Μήλα κόκκινα 1 1/5 κιλό
Ζάχαρη 6-7 κουταλιές της σούπας
Φρυγανιά 4-5 κουταλιές της σούπας
Κανέλα 1 1/5 κουταλάκι του γλυκού
Γαρύφαλλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
Λεμόνι τον χυμό από μισό λεμόνι
Σταφίδες 4 κουταλιές της σούπας προαιρετικά
Ελαιόλαδο 1 κούπα του τσαγιού
Φύλλο κρούστας 500 γρ
Ζάχαρη άχνη 50 γρ
Οδηγίες
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί τα μήλα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και προαιρετικά τις σταφίδες. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στο πάγκο της κουζίνας και τα κόβουμε σε λωρίδες. Τα αλείφουμε με το λάδι και βάζουμε τη γέμιση από τα μήλα σε κάθε λωρίδα. Τα τυλίγουμε σε στρογγυλά ή τρίγωνα, τα αλείφουμε με λάδι και τα βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (μέχρι να πάρουν χρώμα) για 20-25 λεπτά, τα βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα αν θέλουμε.