Τρίτη 26 Αυγούστου 2025 -

Καραμέλες με σοκολάτα



Καραμέλες με σοκολάτα. Δοκιμάστε τις…

Υλικά:

  • 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 2 ½ φλιτζάνια σιρόπι καλαμποκιού ή μέλι
  • 4 ½ φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για το πασπάλισμα
  • 340γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα
  • 250γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 250γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση:

  1. Απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί λαδόκολλα και ψεκάζουμε με σπρέι αντικολλητικό.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος με σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και το αλάτι. Κρεμάμε ένα θερμόμετρο καραμελών στην πλευρά της κατσαρόλας και φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού, ανακατεύοντας ανά διαστήματα – σε μέτρια φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 110°C. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Μόλις το μείγμα επιστρέψει σε βρασμό, σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος.
  4. Συνεχίζουμε να βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 120°C. Ανακατεύουμε μέσα την βανίλια.
  5. Χύνουμε την καραμέλα στο έτοιμο ταψί και την αφήνουμε να καθίσει, για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 24 ώρες.
  6. Όταν η καραμέλα έχει κρυώσει εντελώς, ψεκάζουμε με αντικολητικό σπρέι μαγειρικής ένα ξύλο κοπής και ένα μαχαίρι. Βγάζουμε την καραμέλα πάνω στο ξύλο κοπής. Κόβουμε σε τετράγωνα και ορθογώνια ή τετράγωνα. Τα τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και τα διατηρούμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος.
Πηγή κειμένου: 

mary mary