Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Λευκωσία: Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας για αποναρκοθέτηση



Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει, στις περιοχές όπου ασκεί έλεγχο, όλες τις υποχρεώσεις της, που πηγάζουν πρωτίστως από τη Σύμβαση της Οττάβας για την Απαγόρευση Ναρκών κατά Προσωπικού, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Την θέση αυτή διατύπωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολιάζοντας έκθεση της ″ΟΥΝΦΙΚΥΠ″ ότι τα τελευταία χρόνια οι δύο πλευρές στην Κύπρο συνέχισαν να παρεμποδίζουν την πρόσβαση για αποναρκοθέτηση σε τέσσερις περιοχές στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με την ″ΟΥΝΦΙΚΥΠ″, οι τρεις από τις περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς και μία υπό τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει ότι η Τουρκία ως κατοχική δύναμη στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθώς και ως συμβαλλόμενο μέρος στην Σύμβαση της Οττάβας, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, για τα 20 και πλέον ναρκοπέδια που διατηρεί στα Κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο, βρίσκονται εξειδικευμένοι λειτουργοί των Ηνωμένων Εθνών, για την δημιουργία γραφείου, το οποίο θα αναλάβει πρόγραμμα αποναρκοθέτησης.

Οι λειτουργοί των Ηνωμένων Εθνών θα διαβουλευθούν με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, για να αποφασίσουν τους χώρους, όπου θα αρχίσει αποναρκοθέτηση, πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι χώροι για αποναρκοθέτηση θα περιλαμβάνουν τη νεκρή ζώνη κι άλλες τοποθεσίες.

Υπολογίζεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερες από επτά χιλιάδες νάρκες, που καλύπτουν έδαφος δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων γης.

Το 2015, παρέμεναν στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός τέσσερα ναρκοπέδια, ενώ πέραν των 35 είχαν καταγραφεί σε όλο το νησί.