Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

«Ζωντάνεψε» ξανά η Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στα Κατεχόμενα



Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες τελέστηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 η πρώτη Θεία Λειτουργία του 2023 στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα από τον πάτερ Ιωάννη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ηγούμενο της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα.

Σύμφωνα με τον πάτερ Ιωάννη«μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η θεία λειτουργία στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που δυσχέραιναν την πρόσβαση , στον ναίσκο που είναι ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα».

Πεισμώσαμε είπε χαρακτηριστικά και παρακαλέσαμε τον Θεό έστω και η ώρα 08:00 που κόπασαν οι βροχές και αφού διασχίσαμε τους χείμαρους εισήλθαμε στο ναίσκο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Όπως ανέφερε ο πάτερ Ιωάννης στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν 40 προσκυνητές και μετά το πέρας της θείας λειτουργίας προχώρησε σε ένα σύντομο κήρυγμα μπαίνοντας στην ευαγγελική περικοπή «μη φοβού το μικρό ποίμνιο». Απευθυνόμενος στους προσκυνητές είπε πως το μικρό ποίμνιο των σαράντα θα είναι η μαγιά, θα είναι η ζύμη η οποία θα μεταφέρει στους άλλους συνανθρώπους μας το μήνυμα της χαράς, της ελπίδας, της αισιοδοξίας, το φώς της Αναστάσεως του Χριστού, και το φώς που έλαμψε στον Ιορδάνη ποταμό μια και σήμερα ήταν η ημέρα της απόδοσης της μεγάλης εορτής των Θεοφανίων όπου έχουμε την φανέρωση της Αγίας Τριάδος.

Σε ό,τι αφορά το Μοναστήρι, επανέλαβε ότι είναι βουβό, ερειπωμένο και κατεστραμμένο, ενώ θέλει συντήρηση, αφού ο χρόνος το φθείρει, όμως, παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος ο Β’ ώστε να δοθεί η άδεια για την συντήρηση του, η άρνηση των Τούρκων, όπως είπε, ήταν επαναλαμβανόμενη.

Σύμφωνα με τον πάτερ Ιωάννη η επόμενη λειτουργία στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα θα τελεστεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ακολούθως στις 19 Φεβρουαρίου.

Επεσήμανε πως έχει παραχωρηθεί ο Ιερός ναός του Αγίου Αντωνίου που είναι της Αρχιεπισκοπής ως Μετόχι της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα και εκεί τελείται τις υπόλοιπες ημέρες και τις Κυριακές η θεία λειτουργία.

Πρόσθεσε τέλος πως η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Απ. Βαρνάβα τελέστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014. Σημειώνεται πως την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 ο πάτερ Ιωάννης Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ηγούμενος της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Γεροσκήπου.