Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

13 °C

Σήμερα, 17. Οκτωβρίου 2021

Υπουργός Οικονομικών Ολλανδίας: "Η απειλή της ενδόρρηξης ελλοχεύει- πολλοί θέλουν να φύγουν από την ΕΕ"Για το κίνδυνο μιας “ενδόρρηξης” στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα προειδοποίησε σήμερα για την απειλή μιας «ενδόρρηξης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Χούκστρα επισήμανε πως υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τους κόλπους της, ενώ απηύθυνε έκκληση η Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα πρόβλημα: η απειλή της ενδόρρηξης ελλοχεύει. Η πικρή αλήθεια είναι ότι έχουμε μια Ένωση στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού, ιδίως στο βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης, θέλει να αποχωρήσει» είπε ο Χούκστρα, σε ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστημίο Humboldt του Βερολίνου.

 

«Εάν η Ένωσή μας είναι ανίκανη να εμπνεύσει τις καλύτερες και τις πιο λαμπρές χώρες να ενταχθούν στους κόλπους της ή να υιοθετήσουν το ευρώ κι εάν η Ένωσή μας κινδυνεύει να χάσει οριστικά μια δύναμη όπως τη Βρετανία, τότε η Ένωσή μας αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες πρόβλημα» υπογράμμισε ο Βόπκε Χούκστρα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση υποστήριξε πως αυτό «δεν είναι μια νίκη για το Λονδίνο ούτε για το Βερολίνο ούτε για το Παρίσι και κυρίως για τη Χάγη. Είναι μια νίκη για τη Μόσχα και το Πεκίνο».

Ακόμη αναφέρθηκε στις δημοκρατικές και εύπορες χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία που “δεν ενδιαφέρονται” να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Σουηδία που “απορρίπτει” το ευρώ.

Προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη θελκτικότερη, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για μια «αλλαγή κατεύθυνσης» με στόχο την οικοδόμηση μιας «νέας και βελτιωμένης» Ευρώπης και υποστήριξε το σχέδιο Ευρωπαϊκής Άμυνας, που θα επέτρεπε να «μειωθούν οι δαπάνες» κάθε χώρας μέσω της συνένωσης των πόρων κι επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κοινό μέτωπο» στο γεωπολιτικό σκηνικό.

«Η Ευρώπη πρέπει (…) να εγκαταλείψει τη σημερινή αφέλειά της. Είτε μέσω της επιβολής δασμών, είτε της προστασίας των αγορών μας ή της διαχείρισης των συρράξεων στον κόσμο του σήμερα, η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να κάνει την φωνή της να ακούγεται» τόνισε.

Πηγή κειμένου: 

newsit.gr