Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 -

Υπερχείλισε ο ποταμός Έβρος στην Ισπανία..



Η Σαραγόσα και οι πόλεις που βρίσκονται στη Ribera Baja στη Χώρα των Βάσκων προετοιμάζονται για την πλημμύρα του Έβρου καθώς περνά μέσα από την πόλη. Σύμφωνα με στοιχεία της Υδρογραφικής Συνομοσπονδίας του ποταμού Έβρου (CHE) αναμένεται ότι το απόγευμα της Τρίτης ο ποταμός θα φτάσει σε ροή 2.400 κυβικών μέτρων και ύψος 6,10 μέτρων.

Ο Έβρος μεταφέρει τόσο νερό σε αυτή την πλημμύρα όσο και το 2015, αλλά το ύψος του είναι χαμηλότερο. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αραγονίας, Χόρχε Αθκόν, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι χειρότερες γιατί αυτή τη στιγμή. Ζήτησε από τους πολίτες «να λαμβάνουν ακραίες προφυλάξεις και να αποφεύγουν τις πληττόμενες περιοχές».

Η πλημμύρα του Έβρου 2015 είχε ροή 2.400 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και περίπου έξι μέτρα ύψος και για αυτήν την Τρίτη η πρόβλεψη της Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2.200 και 2.500 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο και να φτάσει σε ύψος που αιωρείται μεταξύ 5,8 και 6,2 μέτρων σε ύψος, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα 48 ωρών.

Οι σοβαρές πλημμύρες που υπέστησαν στη Ναβάρα προειδοποίησαν την Αραγονία, όπου αυτή τη Δευτέρα περίμεναν προετοιμασμένοι για τις χειρότερες από τις προβλέψεις στην πρώτη πόλη της ακτής της Αραγονίας, τη Novillas. Ωστόσο, η κορυφή του ποταμού ύψους 8,5 μέτρων έχει περάσει χωρίς να πλημμυρίσει η αστική περιοχή.

Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες - Ειδήσεις - νέα  - Το Βήμα Online

Θερμές αέριες μάζες από τους νότιους ανέμους που φύσηξαν προκάλεσαν λιώσιμο των χιονιών στα Πυρηναία Όρη, γεγονός που επίσης συνεισέφερε στις πλημμύρες, φαινόμενο που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Ιδιαίτερο το πρόβλημα και στις βόρειες περιφέρειες της Ισπανίας, όπως στην Χώρα των Βάσκων και στην Ναβάρα. Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών άφησε πίσω της τουλάχιστον έναν νεκρό και δεκάδες άστεγους, αφού τα σπίτια τους καλύφθηκαν από νερά.

Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην συμβολή των τριών ποταμών, του Άργα, του Αραγών και του Έβρου καθώς αναμένεται τις επόμενες ώρες να φτάσουν στο μέγιστο της ροής τους με κίνδυνο νέων πλημμυρών.