Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ξεκίνησε η ανάλυση των μαύρων κουτιών του μοιραίου Airbus



Νέα στοιχεία παίρνουν το φως της δημοσιότητας στην τραγωδία με το μοιραίο A321 σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία αεροπορίας, το αεροσκάφος «διαλύθηκε σε κομμάτια» στον αέρα, προτού συντριβεί στη Χερσόνησο του Σινά, αν και σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους, είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουμε στα όποια συμπεράσματα αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας η οποία είχε αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 224 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα.

Οι νέες ανακοινώσεις για το αεροσκάφος ήρθαν λίγη μόνο ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι 
Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus.

Όπως ανέφεραν δικαστικές και κυβερνητικές πηγές στην Αίγυπτο, η εξέτασή τους γίνεται στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Κάιρο, την ώρα που ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζητά από όλους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας, προτού προβούν σε εικασίες για τις πιθανές αιτίες της συντριβής.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας», είπε ο Αλ Σίσι, απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού, κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα «περίπλοκο» ζήτημα, που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες.

 

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι ερευνητές, υπογραμμίζουν πως θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια της συντριβής.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μάρκιν, αποκάλυψε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους που κατέπεσε, για όλη την περίοδο της χρήσης του και έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.


Έχουν βρεθεί 163 σοροί 

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε αξιωματικός του στρατού που μετέχει στις έρευνες στον τόπο της συντριβής, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 163 σοροί από τους συνολικά 217 επιβάτες και τα επτά μέλη πληρώματος του αεροσκάφους αυτού που έχασαν την ζωή τους στη χθεσινή τραγωδία.

Οι αιγυπτιακές αρχές διεύρυναν τις έρευνες ώστε να καλύψουν μεγαλύτερη περιοχή και να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες σορούς. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει χθες ότι εντόπισαν συντρίμμια από το μοιραίο αεροσκάφος σε περίμετρο περίπου 8 χιλιομέτρων, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, δείχνει ότι ενδεχομένως το Airbus A321-200 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Metrojet, δεν έπεσε στο έδαφος ακέραιο, αλλά είχε διαλυθεί ή εκραγεί εν πτήσει. Η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε σήμερα στα 15 χιλιόμετρα.

Όλα αυτά ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε, επικαλούμενο Ρώσους εισαγγελείς που είναι αρμόδιοι για θέματα μεταφορών, ότι η ποιότητα των καυσίμων που είχε το ρωσικό αεροσκάφος ανταποκρινόταν σε όλες τις προδιαγραφές.

Είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις όλα τα μέλη του πληρώματος

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε από την πλευρά του ότι τα μέλη του πληρώματος του ρωσικού Airbus είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικές εξετάσεις και δεν είχαν εντοπιστεί τυχόν προβλήματα υγείας.

«Το πλήρωμα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και κρίθηκαν όλοι τους ικανοί για πτήση», είπε η Μάγια Ιβανόβα, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για θέματα μεταφορών στην περιοχή του Βόλγα.

Interfax: Καθηλωμένα στο έδαφος τα Airbus A321 της Kogalymavia


Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, h ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας Rostransnadzor απαγόρευσε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη Airbus A321 μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής του αετροσκάφους της στο Σινά.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταρείας είπε στο πρακτορείο RIA ότι η Kogalymavia δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες.

Διακοπή πτήσεων πάνω από τη Χερσόνησο του Σινά

Τουλάχιστον τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες -η Emirates, η Lufthansa και η Air France- διέκοψαν τα δρομολόγιά τους πάνω από τη χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου μετά τη χτεσινή αεροπορική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 224 άτομα, μεταξύ των οποίων και 25 παιδιά, ηλικίας από 10 μηνών έως 17 ετών.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ευρωπαϊκές και αραβικές, ανακοίνωσαν ότι σήμερα ότι αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του βόρειου και κεντρικού Σινά, μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 το Σάββατο, σε μια απομονωμένη, ορεινή περιοχή.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik σήμερα ότι «οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet» δεν πετούν πάνω από την περιοχή του δυστυχήματος κατόπιν προτροπής του υπουργείου Μεταφορών.

Το Σάββατο, τόσο η EasyJet όσο και η British Airways, είχαν ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν σχέδια πτήσεων από και προς το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. 

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι άλλες δύο αραβικές εταιρείες, η Air Arabia και η flydubai, τροποποιούν τα δρομολόγιά τους ώστε να αποφεύγουν την περιοχή, για προληπτικούς λόγους. Η αλλαγή της πορείας των αεροσκαφών συνήθως σημαίνει ότι η απόσταση που καλύπτουν είναι μεγαλύτερη, γεγονός που αυξάνει το κόστος των καυσίμων.

Ο πιλότος δεν είχε αναφέρει τεχνική βλάβη

To Airbus A321-200 της ρωσικής εταιρείας Metrojet με προορισμό την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή στη χερσόνησο Σινά, μόλις 23 λεπτά μετά από την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σέιχ.

Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν κυρίως Ρώσοι τουρίστες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους στο δημοφιλές θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι ο πιλότος του αεροσκάφους είχε επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου πριν από τη συντριβή, ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου δήλωσε αργά χτες το βράδυ ότι δεν είχε σταλεί σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ είπε σε μία συνέντευξη τύπου ότι η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου ήταν απολύτως φυσιολογική και ότι δεν είχε προκύψει καμία ανωμαλία στο αεροσκάφος πριν από την συντριβή. «Ο πιλότος δεν ζήτησε άδεια για αλλαγή πορείας», είπε χαρακτηριστικά.

Χήρα συγκυβερνήτη: Ο άνδρας μου έκανε παράπονα για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους 

Μία νέα μαρτυρία που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού η χήρα του συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης, Νατάλια Τρουκχάκεβα, δήλωσε τα εξής σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο: «Ο συζυγός μου παραπονιόταν πριν την πτήση για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους που έλεγε ότι εμφανίζει πολλά προβλήματα».

Ισχυρισμοί του Ισλαμικού Κράτους για κατάρριψη

Οι χθεσινές δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού προκαλούν ανησυχία, ιδίως εάν λάβει κανείς υπόψη τους χθεσινούς ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους ότι ένα αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης ευθύνεται για την «κατάρριψη» του ρωσικού Airbus.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές το μεσημέρι, με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστήριξε ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος. «Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.