Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρετανία: Υπέρ του Brexit ψήφισε η πλειονότητα των βουλευτών



Με συντριπτική πλειοψηφία, το βρετανικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αρχίσει την διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπέρ της έναρξης της διαδικασίας ψήφισαν 498 βουλευτές και εναντίον 114 γεγονός που – όπως σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης – σημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους.

Από το πρωί της Τρίτης οι Βρετανοί βουλευτές συζητούσαν αυτό το σύντομο κείμενο που τιτλοφορείται "Νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)".

"Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα κρίνει αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει ή όχι να εγκαταλείψει την ΕΕ ή πώς θα πρέπει να το κάνει. Πρόκειται απλώς για την εφαρμογή της απόφασης που έχει ήδη ληφθεί, ενός σημείου χωρίς επιστροφή το οποίο έχουμε ήδη διαβεί", είπε ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να επεξεργαστεί από τις επιτροπές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου αναμένεται να κατατεθούν πολλές τροπολογίες.

Υπέρ του νομοσχεδίου θα πρέπει να ψηφίσει και η Βουλή των Λόρδων.

Νωρίτερα, η βουλή των Κοινοτήτων είχε απορρίψει με 336 ψήφους εναντίον μια πρόταση των βουλευτών του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), για την απόρριψη του νομοσχεδίου.
Την Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη Λευκή Βίβλο, το έγγραφο όπου περιγράφεται το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Λευκή Βίβλος είναι ένα έγγραφο που συντάσσει η κυβέρνηση όπου παρουσιάζονται οι προτάσεις της για τα μελλοντικά νομοσχέδια.