Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 -

Βρετανία: Κινδυνεύει να «βουλιάξει» ο προϋπολογισμός εξαιτίας των υποβρυχίων!Εκτός προϋπολογισμού κινδυνεύει να βγει η Βρετανία εξαιτίας της ανανέωσης του αμυντικού της εξοπλισμού. Η κατασκευή τεσσάρων νέων υποβρυχίων θα τη φέρει αντιμέτωπη με έξοδα της τάξεις των 31 δισ ευρώ.

Η απόφαση της Βρετανίας το 2016 να ανανεώσει τα μέσα πυρηνικής αποτροπής της χώρας με την κατασκευή τεσσάρων νέων υποβρυχίων με κόστος 31 δισ. στερλίνες, απειλεί να «βυθίσει» τον αμυντικό προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αν και ο υπουργός άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον πέτυχε να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. στερλινών για το 2017, αναλυτές προειδοποιούν ότι το 2018 θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα χρήματα, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία του ΗΒ προειδοποίησε για κενό 15 δισ. στερλινών στις αμυντικές δαπάνες, για την επόμενη δεκαετία.

Η οικονομική πίεση προέρχεται κυρίως από το πρόγραμμα «Dreadnought», που αφορά την ναυπήγηση νέων υποβρυχίων που θα αντικαταστήσουν την κλάση Vanguard και σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρίες BAE Systems, Rolls-Royce και Babcock International, αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις όλων των εποχών.

Τα υποβρύχια θα έχουν μήκος 152,9 μ. – ελαφρώς μακρύτερα από τα Vanguard- και με εκτόπισμα17.200 τόνων. Θα τροφοδοτούνται από ένα νέο πυρηνικό αντιδραστήρα (Rolls-Royce PWR3), που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί και δοκιμαστεί ως πρωτότυπο. Τα Dreadnought θα φέρουν 12 βλήματα Trident, σε σχέση με τα 16 που φέρουν τα Vanguard