Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βραζιλία: Το κόμμα του Λούλα κατήγγειλε δολοφονία μέλους του



Το Κόμμα Εργαζομένων (PT) του φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου στη Βραζιλία, του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατήγγειλε χθες Κυριακή τον φόνο μέλους του από οπαδό –που επίσης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών– του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Φος ντο Ιγκουασού .

Καταδίκη από Λούλα

Ο Λούλα προσωπικά καταδίκασε το γεγονός ότι οικογένεια «έχασε πατέρα και σύζυγο εξαιτίας του μίσους που ενθαρρύνει ένας ανεύθυνος πρόεδρος».

Ο Μαρσέλου Αχούντα, δημοτικός αστυνομικός, μέλος του PT, γιόρταζε τα 50 του χρόνια στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης όταν ομοσπονδιακός αστυνομικός, οπαδός του προέδρου Μπολσονάρου, εισέβαλε με όπλο.

«Γύρω στις 23:30 ένας άνδρας που δεν ήταν προσκεκλημένος και δεν τον γνώριζε κανένας έφθασε στο τιμόνι αυτοκινήτου, μαζί με γυναίκα και μωρό, άρχισε να κραδαίνει το όπλο του προς παρόντες και να απειλεί ότι θα επέστρεφε και θα τους σκότωνε όλους», ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας Αλουίζιου Παλμάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νεκροί και οι δύο

Λίγο αργότερα, όταν ο άνδρας, που αργότερα κατονομάστηκε ως Ζόρζε Γκουαράνιου, επέστρεψε, ο Μαρσέλου Αχούντα πήρε πιστόλι που είχε στο αυτοκίνητό του και πυροβόλησε εναντίον του επιτιθέμενου, που του έριξε με τη σειρά του. Και οι δύο πέθαναν στην ανταλλαγή πυρών.

 

Σύμφωνα με το PT, ο Μαρσέλου Αχούντα έκανε «ηρωική χειρονομία» με αποτέλεσμα να «σωθούν πολλές ζωές».

Η Αστυνομία

Η βραζιλιάνικη αστυνομία από την πλευρά της ανέφερε ότι οι δύο άνδρες αλληλοπυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν έπειτα από «διαπληκτισμό», κατά την εφημερίδα Folha de S. Paulo.

«Όσοι έχουν φανατιστεί από το σχέδιο θανάτου και καταστροφής (σ.σ. του αρχηγού του κράτους) μπορεί να μετατραπούν σε δράστες επιθέσεων ή δολοφόνους», προειδοποίησε το PT, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την «αύξηση της πολιτικής βίας στη χώρα», τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Πρόσβαση στα όπλα

Ο  πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έκανε πολύ ευκολότερη την πρόσβαση στα όπλα στη Βραζιλία αφότου ανέλαβε την εξουσία. Το Σάββατο, εκατοντάδες διαδήλωσαν στην Μπραζίλια υπέρ του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, ο Λούλα πιστώνεται 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 28% του κ. Μπολσονάρου.