Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βομβαρδίζουν ανελέητα τη Συρία - Πληροφορίες για 36 νεκρούς



Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί θυμίζει πλέον η κατάσταση στη Συρία μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη ύστερα από αίτημα του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ενώ η Μόσχα επιμένει ότι οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η Ουάσινγκτον δηλώνει δια του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν» δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΙΚ.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της η Μόσχα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τους στόχους που βομβάρδισαν τα ρωσικά αεροπλάνα.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 

 

 

Λάδι στη φωτιά που φαίνεται να φουντώνει ρίχνει δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι βομβαρδισμοί δεν στόχευαν τους τζιχαντιστές αλλά τους μαχητές της αντιπολίτευσης του Άσαντ. «Μια από τις εναέριες επιχειρήσεις σημειώθηκε σε περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη CIA και συμμαχικές κατσκοπευτικές δυνάμεις» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται «για να αποφύγουν άτυχα συμβάντα» και να υιοθετήσουν «μια ασφαλή προσέγγιση» την ώρα που η περιοχή βομβαρδίζεται δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

«Συμφωνήσαμε ότι οι επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών θα πρέπει να έρθουν σε επαφή πολύ σύντομα» συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του επικεντρώθηκαν στις «πολιτικές διεργασίες στη Συρία» για τις οποίες παραδέχθηκε ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον «έχουν ορισμένες διαφορές ως προς τις λεπτομέρειες». «Αλλά συμφωνήσαμε σε ορισμένα βήματα τα οποία θα υλοποιηθούν πολύ σύντομα» έκλεισε την τοποθέτησή του με μια νότα αισιοδοξίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζον Κέρι που έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες» επιμένοντας και αυτός στην ανάγκη για «μια αποκλιμάκωση στρατού προς στρατό» στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Οι πρώτες επιθέσεις των Ρώσων έγιναν κατα πληφορορίες στην πόλη Χομς με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορικές επιδρομές χωρίς ωστόσο να επισημαίνει αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από τη ρωσική επιχείρηση. 

Στο μεταξύ, εικόνες και βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει ταυτοποιηθεί, καταγράφουν νεκρούς, αλλά και παιδιά που έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται.