Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

To viral βίντεο την οδήγησε στην αυτοκτονία



Τέσσερις άνδρες ανακρίνονται στην Ιταλία σε σχέση με την αυτοκτονία μιας γυναίκας που αγωνιζόταν για μήνες να «κατεβάσει» από το διαδίκτυο ένα βίντεο που την έδειχνε να κάνει σεξ και το οποίο είχε γίνει viral.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η 31χρονη Tiziana Cantone είχε στείλει το βίντεο, στο οποίο φαίνεται η ίδια σε ερωτικές περιπτύξεις, στον πρώην σύντροφό της ο οποίος το ανέβασε στο ίντερνετ για να την εκδικηθεί. Έφτασε επίσης στα χέρια άλλων τριών ανδρών.

Το όνομά και η ταυτότητά της αποκαλύφθηκαν πλήρως, το βίντεο είδαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και η γυναίκα έγινε στόχος αστεϊσμών και λεκτικής κακοποίησης. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν την Τρίτη όταν έβαλε η ίδια τέλος στη ζωή της στο σπίτι της θείας της, κοντά στη Νάπολη.

Η αστυνομία ερευνά τον θάνατό της κι ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που το βίντεο με την ίδια σε προσωπικές στιγμές έκανε το γύρο του Facebook, του WhatsApp και άλλων social media και η έρευνα γι τους τέσσερις άνδρες επικεντρώνεται στη δυσφήμηση.

Όταν το βίντεο έγινε viral η Tiziana παράτησε τη δουλειά της και μετακόμισε στην Τοσκάνη όπου ξεκίνησε τη διαδικασία αλλαγής του ονόματός της. Η ιστορία ωστόσο εξακολουθούσε να την ακολουθεί. Η ατάκα «Το γράφεις; Μπράβο» που λέει η ίδια στο βίντεο έγινε online  αστείο και σλόγκαν που τυπώθηκε σε μπλουζάκια, θήκες κινητών και άλλα αντικείμενα (!)

Στο δικαστήριο η Tiziana κέρδισε απόφαση υπέρ «του δικαιώματος στη λήθη», που όριζε πως το βίντεο έπρεπε να αφαιρεθεί από πολλά σάιτ, μηχανές αναζήτησης, το Facebook κλπ.

Κλήθηκε ωστόσο να πληρώσει η ίδια 20.000 ευρώ ως δικαστικά έξοδα, κάτι που τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την «τελική προσβολή».

Η οικογένειά της ζήτησε δικαιοσύνη και να τερματιστεί ο εξευτελισμός. «Ζητούμε από το σύστημα δικαιοσύνης να δράσει ώστε να μην είναι μάταιος ο θάνατός της» τόνισαν οι οικείοι της.

Μια φίλη της είπε στην Corriere della Sera πως η 31χρονη είχε καταστραφεί από την υπόθεση αυτή. «Είχε πει πως ήθελε να τα αφήσει όλα πίσω και να κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν. Αναρωτιέμαι πως μπορεί κάποιος να είναι τόσο άγριος, να τα βάζει με τόσο μένος με ένα κορίτσι που δεν έκανε τίποτα κακό. Θα πρέπει να ντρέπονται όλοι αυτοί που γέμισαν το ίντερνετ προσβολές σε βάρος της και ταυτόχρονα έβλεπαν, μυστικά, τις εικόνες της».

«Ως κυβέρνηση δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, «είναι κυρίως ένας πολιτισμικός αγώνας, όπως επίσης κοινωνικός και πολιτικός. Δέσμευσή μας είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Η βία σε βάρος γυναικών δεν είναι φαινόμενο που δεν μπορεί να εξαλειφθεί».

Η κηδεία της 31χρονης προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την ιταλική τηλεόραση.

Και τελικά- κι αργά- τη γυναίκα που πάλεψε για να κερδίσει το δικαίωμα στη λήθη τη θυμούνται όλοι.