Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 -

Βενεζουέλα: Τρεις νεκροί από σφαίρες κοντά στα σύνοραΤρεις πολίτες της Βενεζουέλας σκοτώθηκαν την Κυριακή στη βορειοανατολική Κολομβία κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ενόπλων, η ευθύνη για την οποία επιρρίφθηκε από την κολομβιανή αστυνομία στην οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Οι τρεις άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις σφαίρες ανταρτών που κινούνταν με μοτοσικλέτες στην κοινότητα Τιμπού, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, ανέφερε η αστυνομία της Κολομβίας σε ανακοίνωσή της.

 

Οι αντάρτες επιτέθηκαν επίσης σε θέση της αστυνομίας στην ίδια περιοχή, χωρίς να υπάρξουν πάντως τραυματισμοί, κατά την ίδια πηγή. 
Στην περιοχή αυτή, στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ, όπου βρίσκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, πέρα από τον ELN δρουν επίσης διάφορες συμμορίες που επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών.

Η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ELN βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, η οποία μοιάζει να χάνει την υπομονή της με την Μπογοτά. Παρ' όλ' αυτά, οι ηγέτες των ανταρτών επιμένουν ότι θέλουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Εξάλλου η σχέση ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, δυο κράτη τα σύνορα των οποίων εκτείνονται σε 2.200 χιλιόμετρα, είναι όλο και πιο τεταμένη.

Η Κολομβία είναι αντιμέτωπη με τη μαζική έλευση χιλιάδων πολιτών της Βενεζουέλας, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, και λέει πως χρειάζεται διεθνή στήριξη για να αντεπεξέλθει.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, περίπου 550.000 πολίτες της Βενεζουέλας βρίσκονται στην Κολομβία κι ο αριθμός τους δεν σταματάει να αυξάνεται.

Πηγή κειμένου: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ