Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τζόνσον: Η επιτυχία της διάσκεψης της Γλασκώβης για το Κλίμα κρέμεται από μία κλωστή



Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι είναι «επισφαλές» πως η επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 θα διασφαλίσει τις συμφωνίες που χρειάζονται για να την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Βρετανία ελπίζει πως η διάσκεψη στη Γλασκώβη, που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, θα υιοθετήσει σχέδια που θα βοηθήσουν να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη στο 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
«Θα είναι πολύ, πολύ δύσκολη, αυτή η διάσκεψη. Ανησυχώ πολύ διότι μπορεί να πάει στραβά και ίσως να μην πετύχουμε τις συμφωνίες που χρειαζόμαστε και είναι επισφαλές, είναι πολύ, πολύ δύσκολο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης με παιδιά.
Ο Τζόνσον, ως οικοδεσπότης της διάσκεψης, έχει χαρακτηρίσει τη συνάντηση μια από τις τελευταίες μεγάλες ευκαιρίες για επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας.
Πλήγμα στις ελπίδες για σημαντική συμφωνία στη διάσκεψη αποτέλεσε και το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα ταξιδέψει στη Σκωτία για τις συνομιλίες. Επικρατεί επίσης αβεβαιότητα για το εάν θα παρευρεθεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Ο πρόεδρος της COP26, ο Βρετανός Αλόκ Σάρμα, εκτίμησε το Σάββατο ότι θα είναι «πιο δύσκολο» να επιτευχθεί μια συμφωνία στη Γλασκώβη συγκριτικά με το Παρίσι.
Αυτή η διάσκεψη αποτελεί «ίσως την πλέον σημαντική σύνοδο σε αυτή τη χώρα σε όλη μας τη ζωή», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία απαιτεί οι ηγέτες «να κάνουν θυσίες».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ