Τρίτη 05 Μαρτίου 2024 -

Τζεντιλόνι: Χρειαζόμαστε νέο χρήμα και πρέπει να είμαστε γρήγοροιΣε συνέντευξή του ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, τάχθηκε υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την Γερμανία να υποστηρίξει την σχετική απόφαση.

«Ενόψει των υψηλών τιμών ενέργειας, της βοήθειας δισεκατομμυρίων που δίνουν οι ΗΠΑ για τη βιομηχανία και του ανταγωνισμού από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει νέο χρέος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ – και μάλιστα γρήγορα», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να στηριχθεί, καθώς υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτή η κρίση πλήττει κυρίως την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι τόσο τις ΗΠΑ και την Κίνα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι δεν μπορεί κάθε κράτος να αντεπεξέλθει μόνο του (…) και ως μήνυμα προς τις αγορές, πρέπει να αποφύγουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι απλώς μετακινούμε μπρος-πίσω τα υπάρχοντα χρήματα. Χρειαζόμαστε νέο χρήμα και πρέπει να είμαστε γρήγοροι!».

Αύριο αναμένεται η συνάντηση του Τζεντιλόνι με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντερ, ο οποίος μέχρι τώρα τοποθετείται κατά της προοπτικής ανάληψης κοινού χρέους στην ΕΕ. Επιπλέον, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τονίζει συχνά ότι έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί μόνο ένα κλάσμα των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανασυγκρότησης που αποφασίστηκε το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.