Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τσέρνομπιλ: Πως είναι σήμερα η πόλη φάντασμα



Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Από την έκρηξη που σημειώθηκε καταστράφηκε ο τέταρτος αντιδραστήρας του σταθμού, ενώ σημειώθηκε έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας και ως προς τα θύματα και ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων αλλά και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, όταν έγινε το ατύχημα, ήταν ο μεγαλύτερος σε ισχύ πυρηνικός σταθμός της Σοβιετικής Ένωσης. Στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών από τη στιγμή που σημειώθηκε το ατύχημα πέθαναν 31 άνθρωποι, ενώ τις συνέπειες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι πολλοί από τους οποίους έχασαν την ζωή τους στα χρόνια που επακολούθησαν. Υπολογίζεται ότι 60-80 άτομα πέθαναν 15 χρόνια αργότερα από την έκθεση τους στο ραδιενεργό περιβάλλον του Τσερνομπίλ, ενώ 134 άτομα προσβλήθηκαν από την ασθένεια της ακτινοβολίας σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας. Περισσότεροι από 115 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά το ατύχημα.

Στις εργασίες εξάλειψης των συνεπειών της ραδιενέργειας συμμετείχαν περισσότερα από 600.000 άνθρωποι, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα σε πόσους από αυτούς υπήρξαν θανατηφόρες οι συνέπιες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία. Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ είχε κλείσει οριστικά στις 15 Δεκεμβρίου του 2000. Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ βρίσκεται στην πόλη Πριπιάτ, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πόλη Τσερνομπίλ, 110 χιλιόμετρα από το Κιέβο και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας με ραδιενεργά υλικά ασφαλώς είχε μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επικίνδυνα ραδιοϊσότοπα απορροφήθηκαν από τα φυτά και στη συνέχεια από τα ζώα. Μέσω της τροφικής αλυσίδας ασφαλώς πέρασαν και στον άνθρωπο. Βέβαια, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ένα ομόφωνο συμπέρασμα για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Σε ορισμένες περιοχές, ανιχνεύτηκαν υψηλές τιμές ραδιενέργειας στο γάλα, στο κρέας, στα ψάρια του γλυκού νερού και σε δασικά προϊόντα. Ασφαλώς, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εμφάνιζαν μεγάλη ποικιλία ανάλογα με την τοποθεσία και το οικοσύστημα. Τα δάση και τα γλυκά νερά ήταν ανάμεσα στα περισσότερο επηρεασμένα οικοσυστήματα και ειδικά εκείνα που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή που σημειώθηκε το ατύχημα.

 

Δείτε εικόνες

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για chernobyl 2019

Αποτέλεσμα εικόνας για chernobyl 2019

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

 Δείτε Βίντεο