Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί να γίνει πολιτική λύση στη Συρία με τον Ασαντ



Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πιστεύει πως θα πραγματοποιηθεί ένας πραγματικός πολιτικός μετασχηματισμός με τον 'Ασαντ.

«Κατ' εμάς είναι αδύνατο εφεξής η αντιπολίτευση να συνυπάρξει με τον 'Ασαντ, διότι δεν θέλουν να ενωθούν με ένα καθεστώς που σκότωσε πάνω από 500.000 ανθρώπους», είπε και υπογράμμισε ότι πρέπει να εξεταστεί ένα τρίτο ή περισσότερα πρόσωπα για ένα μεταβατικό στάδιο με τη σύμφωνη γνώμη του συριακού λαού.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του διαχωρισμού μετριοπαθών και τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική μεθόριος πρέπει να εκκαθαριστεί από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και ότι το IK αποχώρησε από την Τζαραμπλούς, το Ράι και το Νταμπίκ χάρη στην στήριξη που δόθηκε στους μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς.

Το ΙΚ έχει ενοχληθεί από τα μέτρα που παίρνει η Τουρκία και τα βήματα που κάνει, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου ο οποίος πρόσθεσε πως περιορίστηκε δραστικά ο αριθμός των ξένων τρομοκρατών μαχητών, η κύρια πηγή των τζιχαντιστών, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία κατά μήκος των συνόρων της.

Η Τουρκία καταπολεμά τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν έχουμε καμία βλέψη στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, ποτέ δεν είχαμε. Αντιθέτως όπως είπα υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία τους. Είναι αδιανόητο το αντίθετο, αλλά αν υπάρχει τρομοκρατία που προέρχεται από εκεί, έχουμε το δικαίωμα να επέμβουμε.»

Ο υπουργός ευχαρίστησε την Ρωσία για τη στήριξη που έδωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Θέλουμε πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε τη Ρωσία, τον κύριο Πούτιν και τον ρωσικό λαό. Πράγματι όπως λέει το ρητό, "ο πραγματικός φίλος φαίνεται στις δύσκολες στιγμές", η Ρωσία απέδειξε ειλικρινά ότι είναι πραγματικός φίλος της Τουρκίας στις δύσκολες στιγμές.»

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία προσφέρθηκε να δώσει στήριξη σε κάθε θέμα συμπεριλαμβανομένης και της ανταλλαγής πληροφοριών και υπογράμμισε πως οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν θεωρούνται εναλλακτικές των σχέσεων Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος μας και συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς. Αλλά και η Ρωσία είναι μια πολύ καλή φίλη και γείτονας μας και δεν θεωρούμε την μια εναλλακτική της άλλης, αντιθέτως θεωρούμε ότι η μια συμπληρώνει την άλλη. Εμείς δεν λέμε σαν τους Δυτικούς "ή αυτός ή ο άλλος". Είμαστε αντίθετοι να λένε και στην Ουκρανία ή και σε άλλες περιοχές "Ρωσία ή Ευρωπαϊκή Ένωση". Οι χώρες της γεωγραφικής μας περιοχής πρέπει να βρουν ισορροπία στις σχέσεις τους και ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική.»

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία δεν προχώρησε σε επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά την οκτάμηνη διαδικασία μετά την κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους που παραβίασε τα σύνορα και πως η Τουρκία παρόλο που ανήκει στο ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε στις διεθνείς κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ και η Δύση εναντίον της Ρωσίας.