Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Manchester: Βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε το θάνατο σε συναυλία - 22 οι νεκροί (Φώτο+βίντεο)



Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στο φουαγέ του σταδίου Manchester Arena, ελάχιστα λεπτά αφότου είχε ολοκληρωθεί η συναυλία της Αριάνα Γκράντε και ο χώρος ήταν γεμάτος νέους, παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, περισσότεροι από 50 είναι οι τραυματίες, σε μια τραγική τρομοκρατική επίθεση που ξύπνησε μνήμες από το τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό του Λονδίνου το 2005. 

Κατά πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου - στον χώρο όπου ελέγχονταν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία - ενώ οι θεατές είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν, καθώς η τραγουδίστρια είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της τραγούδι. 

Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης τις πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει αμερικανικά μμε πως η επίθεση έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας που έφτασε στο στάδιο μέσω του μετρό (σταθμός Βικτώρια). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βόμβα που χρησιμοποίησε περιείχε καρφιά - αν και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις βρετανικές αρχές. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τραύματα που είδαν και έμοιαζαν με αυτά που προκαλούνται από θραύσματα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσιεύμα της Wall Street Journal «η Αστυνομία ταυτοποίησε τον βομβιστή αυτοκτονίας από κομμάτια της σορού του».

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για «κομμάτια» του δράστη στο σημείο του μακελειού.

Η έκρηξη σημειώθηκε εντός του κτιρίου αλλά όχι μέσα στον συναυλιακό χώρο αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, έγινε δίπλα στα εκδοτήρια και το φουαγιέ του Manchester Arena, την ώρα που τελείωνε η συναυλία και δεκάδες θεατές είχαν αρχίσει να αποχωρούν.

Η τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας

 

Την πρώτη της ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter έκανε η Ariana Grande.

Η ίδια έγραψε χαρακτηριστικά "Δεν έχω λόγια"

 

Η δήλωση της Τερέζα Μέι

Εργαζόμαστε ώστε να αποσαφηνίσουμε τις λεπτομέρειες αυτού που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια τρομοκρατική επίθεση. Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Αναστέλλει την προεκλογική της εκστρατεία η Τερέζα Μέι

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. «Πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ένωση Τύπου δήλωσε ότι η εκστρατεία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εν όψει των εθνικών εκλογών έχει ανασταλεί», μετέδωσε το Sky News.

 

Συγκλονιστικό βίντεο μέσα από τον συναυλιακό χώρο τη στιγμή της έκρηξης.

Λεωφορεία και ταξί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη μεταφορά των θεατών 

 

"Καλά στην υγεία της" η Αριάνα Γκράντε
Ο Joseph Carozza, εκρπόσωπος της δισκογραφικής της εταιρείας, επιβεβαίωσε πως η διάσημη τραγουδίστρια είναι καλά στην υγεία της.

Πολλά ανήλικα παιδιά είχαν πάει στη συναυλία ασυνόδευτα και οι γονείς τα περίμεναν στην έξοδο του συναυλιακού χώρου προκειμένου να τα παραλάβουν στο τέλος.

Περίπου 50 παιδιά που χάθηκαν μέσα στον πανικό βρίσκονται σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής και η αστυνομία καλεί τους γονείς να πάνε εκεί προκειμένου να δουν αν το δικό τους παιδί είναι ανάμεσα σε αυτά και να το παραλάβουν.

Σύμφωνα με το CBS τα περισσότερα θύματα ήταν έφηβα κορίτσια.

Περιμετρικά του Manchester Arena βρίσκονται δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί.

 

Δείτε live εικόνα

 

 

Το facebook ενεργοποίησε το safety check όπως είχε κάνει και σε άλλες κρίσιμες στιγμές. Υπενθυμίζεται πως στη συναυλία ήταν και πολλά ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά.

 

Ελεγχόμενη έκρηξη σε ένα ύποπτο αντικείμενο το οποίο τελικά αποδείχθηκε μια βαλίτσα με ρούχα έγινε πριν από λίγα λεπτά στο Μάντσεστερ. Αυτό είναι και ένα ενδεικτικό περιστατικό προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του συναγερμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στη συγκεκριμένη πόλη αλλά γενικότερα στη Βρετανία.

 

Μαρτυρία ντοκουμέντο

Η Evie Brewster, που βρισκόταν στην συναυλία στο Manchester Arena μίλησε για όσα έζησε στη Dailymail.

«Η Αριάνα Γκράντε είχε μόλις τελειώσει το τελευταίο τραγούδι της και έφυγε από τη σκηνή όταν ακούστηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την έξοδο. Μπορούσαμε να ακούσουμε τις σειρήνες από τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα. Ήταν τρομακτικό. Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να βγουν έξω παράλληλα. Όλοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν. Το μέρος είχε γεμίσει καπνό και μύριζε καμένο. Η έκρηξη ακούστηκε μέσα από το κτήριο».

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Victoria Που βρίσκεται δίπλα στο Manchester Arena έκλεισε προσωρινά και τα τρένα δεν μπορούν ούτε να φύγουν ούτε να πλησιάσουν στον σταθμό.

 

Βίντεο από τη στιγμή της φονικής έκρηξης στο Manchester Arena κάνει εδώ και λίγη ώρα τον γύρο του διαδικτύου. Το βίντεο προέρχεται από μια κάμερα που είναι τοποθετημένη σε ένα αυτοκίνητο το οποίο βρισκόταν παρκαρισμένο σε κοντινό σημείο.

Στο 8ο δευτερόλεπτο του βίντεο ακούγεται η έκρηξη η οποία μοιάζει να είναι εξαιρετικά δυνατή αν αναλογιστεί κανείς την απόσταση.

Tο παρακάτω βίντεο αποδεικνύει το χάος που επικράτησε

Το χρονικό

Συναγερμός σήμανε γύρω στη 1 (ώρα Ελλάδος) στο Μάνστεστερ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν πολλές και ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν από τον συναυλιακό χώρο Manchester Arena. Εκεί διεξαγόταν συναυλία της γνωστής τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

Η αστυνομία επιβεβαίώνει το περιστατικό και μιλάει για «συμβάν σε εξέλιξη», χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες πληροφορίες αν και καλεί τον κόσμο να μείνει μακριά από το σημείο.

 
 

Στο στάδιο έφτασαν πολλά ασθενοφόρα.

 H ανακοινωση της αστυνομίας
 
«Λίγο πριν τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας (00:35 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, η αστυνομία εκλήθη λόγω έκρηξης στην Αρένα του Μάντσεστερ. Έως τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 19 νεκροί, με περίπου 50 τραυματίες».