Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τρομάζει το σκηνικό στη Βρετανία: Τρόφιμα με δελτίο, νέο ρεκόρ κρουσμάτων



Το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ, το κυριότερο για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς και από τη Γαλλία, ανακοίνωσε τα ξημερώματα πως ανοίγει εκ νέου μετά τη συμφωνία Μακρόν και Τζόνσον.

Οι χιλιάδες οδηγοί που είχαν τα φορτηγά τους ακινητοποιημένα στο Κεντ θα μπορούν να περνούν τα σύνορα αν διαθέτουν τεστ αρνητικό στον κορωνοϊό, όπως συμφώνησαν Παρίσι και Λονδίνο

βρεταμ_9_φορτηγα

«Όλοι οι οδηγοί φορτηγών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να υποβάλλονται» σε γρήγορο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου είναι διαθέσιμα σε περίπου 30 λεπτά, ανέφεραν τα υπουργεία Μεταφορών των δύο κρατών. Το πρωτόκολλο αυτό θα επανεξεταστεί την 31η Δεκεμβρίου, πάντως «μπορεί να παραμείνει σε ισχύ ως την 6η Ιανουαρίου», συμπληρώνεται.

βρεταν_3_φορτηγα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας μπορούν να διεξαχθούν έως και 6.000 rapid test την ημέρα, με 150 στρατιώτες να προετοιμάζονται να προσφέρουν βοήθεια, ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο εφοδιασμό όταν έκλεισαν τα σύνορα εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Κινητές μονάδες θα δημιουργηθούν στο μη χρησιμοποιημένο αεροδρόμιο του Μάνστον, όπου βρίσκονται σταθμευμένα χιλιάδες φορτηγά , ενώ τεστ θα γίνονται και στο δρόμο.

bretania_fortiga

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχονται ότι το πρόγραμμα «δεν θα είναι τέλειο» και προειδοποιούν ότι ίσως χρειαστούν μέρες μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Ήδη από το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι βρίσκεται προσωπικό της NHS Test and Trace, έχοντας κάνει ένα ταξίδι 230 μιλίων από το Ντόνκαστερ.

βρετανια_νησ

Τα σύνορα της Γαλλίας με τη Βρετανία θα παραμείνουν προς το παρόν κλειστά για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι Γάλλοι υπήκοοι μπορούν από σήμερα να επιστρέψουν από τη Βρετανία, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν απόδειξη για αρνητικό τεστ Covid-19, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ-μάρκετ

Από την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ υποφέρουν από έλλειψη φρέσκων προϊόντων εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές χώρες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, με σκοπό την αποφυγή διάδοσης του νέου μεταδοτικού στελέχους κορωνοϊού.

Όπως εκτιμάται, αν και πλέον άνοιξε το λιμάνι και τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα φορτηγά θα φτάσουν στο προορισμό τους, ενδέχεται λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε κάποια φρέσκα προϊόντα να μην φτάσουν καθόλου στα ράφια.

bretan_soyper

Ο επικεφαλής των βρετανικών λιανικών πωλήσεων τόνισε χθες ότι σε δημοφιλή χριστουγεννιάτικα αγαθά δεν παρατηρείται προς το παρόν έλλειψη, οπότε «ο κόσμος μπορεί να ψωνίζει χωρίς άγχος».

βρεταν_11_σουπερ

Ωστόσο οι Βρετανοί δεν φάνηκαν να πείθονται και σχημάτισαν μεγάλες ουρές με πολλά ράφια να αδειάζουν από τη Δευτέρα ύστερα από την απόφαση της Γαλλίας να κλείσει το πέρασμα Ντόβερ-Καλαί για 48 ώρες.

βρεταν_13_σουπερ

Ο Μπόρις Τζόνσον, από τη μεριά του, ισχυρίζεται ότι μόνο το 20% των εμπορευμάτων έχει επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις. Tο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι φανερό στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού σχεδόν κάθε χώρα της ΕΕ έχει εκδώσει εντολή για απαγόρευση μετακινήσεων.

Eντω μεταξύ, η Tesco, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι ρύζι, αυγά, σαπούνι και χαρτί τουαλέτας θα πωλούνται με το «δελτίο» από σήμερα στα σούπερ μάρκετ της. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν μέχρι τρεις συσκευασίες από αυτά τα προϊόντα προκειμένου να αποφευχθεί τεχνητή έλλειψη από τα ράφια λόγω του πανικού, όπως είχε γίνει στο πρώτο lockdown της Άνοιξης.

Στα όρια τους οι οδηγοί φορτηγών

Οργή και απογοήτευση επικρατούσε χθες στο Ντόβερ. Εκατοντάδες φορτηγά σχηματίζουν μια ατελείωτη ουρά στη νότια Αγγλία, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Πολλοί οδηγοί έχουν αποκλειστεί στους δρόμους, ενώ φτάνουν στο σημείο να τρώνε ό,τι αποθέματα είχαν μαζί τους.

βρεταν_10_φορτηγα

Ο Νταν Ζίνκα, Ρουμάνος οδηγός νταλίκας, αποκλεισμένος στη νότια Αγγλία, αφού πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, είναι οργισμένος, και δεν είναι ο μόνος.  «Είμαστε ταραγμένοι και δεν ξέρουμε γιατί έπρεπε να βρεθούμε σ’ αυτήν την κατάσταση», είπε στο πρακτορείο Reuters. «Λένε ότι αφορά τον κορωνοϊό. Δεν ξέρουμε. Νομίζουμε… ότι είναι βλακεία, μια τεράστια βλακεία», είπε. Ο Ζίνκα οδηγεί φορτηγά εδώ και 7 χρόνια και δεν του έχει τύχει ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων-Σκέψεις για πιο αυστηρά lockdown

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέτασαν χθες το ενδεχόμενο για ποιο αυστηρό Lockdown σε ολόκληρη την Αγγλία, καθώς το νέο στέλεχος του κορωνοϊου - που θεωρείται ότι είναι έως και 70% πιο μολυσματικό - εξαπλώθηκε στα Νοτιοδυτικά, τα Μίντλαντς και το Βορρά.

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον να πιο αυστηρούς περιορισμούς για την Πρωτοχρονιά.

Χθες τα ημερήσια κρούσματα έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 36.804, στον μεγαλύτερο αριθμό τους από την έναρξη της πανδημίας.
Το προηγούμενο ρεκόρ κατεγράφη την Κυριακή με 35.928 κρούσματα, ενώ τη Δευτέρα οι νέες μολύνσεις ήταν 33.364.

Συνολικά, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον Μάρτιο έφτασαν στα 2.110.314, ενώ η ανησυχία στη χώρα είναι μεγάλη, μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Παράλληλα, άλλοι 691 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο λόγω Covid, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει στους 68.307 από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά σε άτομα που κατέληξαν μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που υποβλήθηκαν σε τεστ, το οποίο τους έδειξε θετικούς στον κορωνοϊό. Το σύνολο των νεκρών με αναφορά «Covid» στο πιστοποιητικού θανάτου ανέρχεται σε 79.349.