Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τουρκική λίρα: «Παλεύει» να ανακάμψει



Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η τουρκική λίρα σήμερα, Πέμπτη, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μετά το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε για δύο εβδομάδες. 

Το τουρκικό νόμισμα ανακάμπτει 1,9%, με την ισοτιμία στις 11,85 λίρες ανά δολάριο από 12,0820 λίρες ανά δολάριο στο κλείσιμο της Τετάρτης. Την Τρίτη είχε κατρακυλήσει στο ιστορικό χαμηλό των 13,45 λιρών ανά δολάριο. Ήταν η 11η διαδοχική συνεδρίαση κάτα τη οποία η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό ναδίρ. Στον κατήφορο αυτό διαρκείας έφτασε να έχει χάσει το 45% της αξίας της. 

Εξακολουθεί να παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 38% από τις αρχές του έτους, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι εάν η κεντρική τράπεζα δεν δράσει άμεσα και αποφασιστικά, αλλά συνεχίσει να υπακούει στις εντολές του «εχθρού των επιτοκίων» Ερντογάν, το τουρκικό νόμισμα θα παραμείνει υπό πίεση. 

Τι περιμένουμε στο εξής

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Capital Economics μία πραγματικά ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα θα είχε ήδη προβεί σε αύξηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 600 μονάδες βάσης. Να θυμίσουμε ότι το 2018, όταν η Τουρκία βίωνε και πάλι μία δριμεία νομισματική κρίση, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 625 μονάδες βάσης για να στηρίξει τη λίρα. 

«Η Τουρκία ξεκάθαρα δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά σε αχαρτογράφητα ύδατα» σημειώνει η CE και προειδοποιεί ότι ο οικονομικός «πόλεμος της ανεξαρτησίας» που έχει κηρύξει ο Ερντογάν φαίνεται να οδηγεί στον μόνοδρομο των σκληρών capital controls.