Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Τουρκία: "Λύγισε" ο υπουργός Άμυνας στον αγώνα μίας 21χρονης



21χρονη Τουρκάλα, η Tuğba Cerav, ξεκίνησε εκστρατεία για να μπορέσει η 17χρονη αδελφή της Nisanur να μπει σε σχολή της πολεμικής αεροπορίας στην γειτονική χώρα και να γίνει πιλότος και είχε αίσιο αποτέλεσμα!

Στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, απαγορεύτηκε η εισαγωγή των γυναικών στις σχολές των ενόπλων δυνάμεων με εξαίρεση τις σχολές του στρατού ξηράς.

Καθώς το όνειρο της 17χρονης Nisanur είναι να γίνει πιλότος, η μεγαλύτερη αδελφή της οργάνωσε εκστρατεία στην ιστοσελίδα change.org με στόχο την άρση της σχετικής απαγόρευσης. Η εκστρατεία είχε τίτλο «Καταργείστε την απόφαση άρνησης εισαγωγής γυναικών σπουδαστών στις σχολές της πολεμικής αεροπορίας» και ως έμβλημα χρησιμοποιούσε την φωτογραφία της 40χρονης Esra Özatay, η οποία το 2014 έγινε διοικήτρια της 134ης ακροβατικής Μοίρας «Turkish Stars», μια θέση που δίνεται για πρώτη φορά σε γυναίκα στην ιστορία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Η διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσε παραπάνω από 300.000 υπογραφές μέσα σε λίγες μέρες και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ ανακοίνωσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι αλλάζει η απόφαση που απέκλειε τις γυναίκες από τις σχολές του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας της χώρας. 

Ο Ισίκ δήλωσε πως συμβουλεύτηκε στρατιωτικούς αξιωματούχους και αποφάσισε να αλλάξει τα κριτήρια εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε προσωπικό και την ευαισθησία του κοινού.

Μετά την απόφαση του υπουργού Άμυνας, η Tuğba Cerav δήλωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες κοπέλες σαν την αδελφή της, που θέλουν να γίνουν πιλότοι και μάλιστα, όπως ανέφερε, ενώ η 17χρονη αδελφή της θα δώσει εξετάσεις σε έναν χρόνο, πολλές μαθήτριες που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσα στο έτος, θα πρέπει να περάσουν τις πρώτες εξετάσεις τον Μάρτιο.