Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τουρκία: Επτά στρατιώτες νεκροί από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών



Επτά τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που οφείλεται σε «ατύχημα» και σημειώθηκε χθες Παρασκευή σε βάση του στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που λάβαμε, είχαμε 7 μάρτυρες από την έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών στο Χακάρι και έχουμε εξάλλου 25 τραυματίες», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

 

Στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του λίγο νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και περίπου 20 τραυματίες.

Η κατάσταση τεσσάρων από τους τραυματίες είναι σοβαρή και μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα, συνέχισε ο Ερντογάν.

 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ πως 25 στρατιωτικοί τραυματίσθηκαν σε «ατύχημα» που σημειώθηκε κατά τη βολή «πυρομαχικού βαρύ όπλου» στη στρατιωτική βάση Σιουνγκιού Τεπέ, στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν.

Το υπουργείο είχε προσθέσει πως οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν επτά στρατιώτες, η τύχη των οποίων αγνοείται. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε αγνοούμενους και δεν διευκρίνισε αν οι στρατιώτες που ήταν χθες αγνοούμενοι είναι εκείνοι των οποίων τον θάνατο ανακοίνωσε σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες στις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη, ο Ερντογάν δήλωσε πως ομάδα τεχνικών βρίσκεται επιτόπου για να τις αποσαφηνίσει.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του περιστατικού είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ μετέβησαν χθες Παρασκευή στο Χακάρι, την έδρα της ομώνυμης επαρχίας.

 

Η βάση όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη και δύσκολα προσβάσιμη ορεινή ζώνη, θέατρο τακτικών αψιμαχιών ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.